Американският пост е виновен за смъртта на редник Гърдев

Американските военни от радиорелейния пост са отговорни, макар да не са го направили умишлено, за смъртта на българския военнослужещ Гърди Гърдев в Ирак. Българският патрул, част от който беше и Гърдев, е действал в пълно съответствие със стандартните оперативни процедури.

Това съобщи в събота министерството на отбраната, след работните срещи в петък в Командването на многонационалните сили и Командването на многонационалния корпус в Ирак, на които трябваше да се докладват първите резултати от разследването на инцидента на 4 март т.г., извършвано от американска страна.

Американската страна е установила, че няма преднамерен умисъл в действията на американските военнослужещи от радиорелеен пост №5 по пътя Тампа, но те не са положили достатъчно усилия за идентифициране на обектите на пътя и директно са открили огън, без да отправят предупредителни изстрели, както е според правилата за употреба на сила.

Единичен изстрел срещу български патрул, отново на пътя "Тампа"

Единичен изстрел е бил произведен срещу български патрул в Ирак на главен път "Тампа" при разминаване на автомобили, движещи се срещу военните ни. Това е станало в 6.40 минути местно време в събота сутринта, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. Българският патрул от две машини БРДМ-2 и един брониран автомобил "Хамър" е изпълнявал задача. В резултат на изстрела леко е бил засегнат бронирания автомобил, няма пострадали български военнослужещи. Патрулът ни е продължил изпълнението на задачите си, след което се е завърнал в база "Еко".

Трагичният инцидент с българския патрул стана на 4 март вечерта. Според доклада на началника на Генералния щаб ген. Никола Колев, патрулът е спрял на главен път "Тампа" заради откачил се кабел, който захранва радиостанцията, където е и GPS-ът. В този момент към трите "Хамър"-а на българския патрул се приближил цивилен иракски автомобил, който не спрял на подадения сигнал. По нареждане на командира на патрула, българите произвели два изстрела във въздуха от север. Непосредствено след това, по състава на патрула е започнал масиран огън със стрелково оръжие от запад, където се намирал радиорелейния пост на американската армия.

По време на брифинга пред медиите в средата на тази седмица ген. Колев призна, че българите са били инструктирани да не стрелят в близост до американските радиорелейни постове.

От разследването от американска страна е установено, че стрелбата срещу нашия патрул е предхождана от терористична атака срещу американски логистичен конвой на 9 км южно от радиорелеен пост №5 и втора атака - на 3-5 км южно от същия пост, срещу групата за бързо реагиране на радиорелеен пост №6. Това е довело до привеждане в пълна бойна готовност на личния състав на радиорелеен пост №5 за отразяване на възможна атака и в неговия сектор за отговорност.

В съобщението на българското министерство на отбраната се казва, че американската страна е дала висока оценка за действията на българския патрул, като е подчертала, че той е действал в пълно съответствие със стандартните оперативни процедури и правилата за употреба на сила и с нищо не е застрашил сигурността на личния състав от американския радиорелеен пост.

Предприети са мерки за подобряване на координацията от страна на командването на многонационалния корпус в Ирак за недопускане на подобни инциденти в бъдеще.

След изготвянето на официалния доклад от американска страна за инцидента, той ще бъде изпратен на българското министерство на отбраната и на Генералния щаб на Българската армия.

Данните от разследването са били представени на работна група на Българската армия, начело със зам.началникът на Генералния щаб ген. Атанас Запрянов, която отиде в Ирак след договорка между председателя на Съвета на началник-щабовете на САЩ генерал Ричард Майерс и началника на Генералния щаб на Българската армия генерал Никола Колев. Българските представители са се срещнали с началник-щаба на многонационалните сили в Ирак ген.майор Вебер, с командира на многонационалния корпус ген.лейт. Ваинс и с командването на българския военен контингент.

На всички нива по време на срещите са изразени най-дълбоки съболезнования и съжаления към роднините и близките на офицерски кандидат Гърдев и към българската страна.

От МО съобщиха още, че в разговорите в Багдад е установено, че има пълно съответствие на оценките за събитията и фактите при инцидента, констатирани при разследването на българската страна и това на американската страна.

Споделяне

Още от България