Американският правосъден министър разреши разследване за евентуални изборни нарушения

Американският правосъден министър разреши разследване за евентуални изборни нарушения

Американският министър на правосъдието Уилям Бар разреши започването на разследване за евентуални нередности на президентските избори на 3 ноември, за които Доналд Тръмп твърди, че са опорочени от измами, без да даде доказателства за това, предаде Франс прес.

Бар, един от най-лоялните на сегашния президент министри, подчерта, че разрешението, адресирано до федералните прокурори на страната, не означава, че министерството на правосъдието има доказателства за съществуването на реални ситуации на измама.

"Упълномощавам ви да разследвате сериозни твърдения за нередности по отношение на гласовете или броенето на бюлетините преди заверяването на изборите във вашите юрисдикции, в определени случаи", посочва в писмото си министърът.

Такива разследвания могат да се водят, ако съществуват категорични и потенциално достоверни твърдения за закононарушения, които, ако се докажат, биха могли да повлияят на резултата от федералните избори в даден щат, допълни той.

След разпореждането на Бар директорът на отдела за изборни престъпления Ричард Пилджър обяви, че подава оставка, съобщиха няколко национални медии.

След като проучих новите правила, за съжаление трябва да напусна поста си, обясни решението си Пилджър в имейл до екипа си, цитиран от в. "Ню Йорк таймс".

Разследванията за изборни измами обичайно са от компетенции на всеки щат, който създава собствени изборни правила и упражнява контрол върху спазването им.

Американският министър на правосъдието обикновено не се намесва в подобна ситуация, докато преброяването на гласовете не бъде заверено и повторните преброявания приключат.

Предизборният екип на Доналд Тръмп води юридически битки в няколко щата, спечелени с малко от Джо Байдън (начело с Пенсилвания и Невада), оспорвайки резултатите там. Тази кампания се ръководи от синовете на настоящия президент, които твърдят, че са извършени изборни измами и закононарушения, без да представят доказателства.

Макар че сериозните твърдения трябва да се проучат много внимателно, спекулативните, измислени или ексцентрични искания не бива да служат за основание за започване на федерални разследвания, предупреди правосъдният министър.

Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл заяви вчера, че президентът Доналд Тръмп има право да поиска разследване за евентуални нередности на американските президентски избори, предаде Ройтерс. Макконъл каза, че подкрепя Тръмп в намерението му да води правни битки, които да изяснят дали е имало измами на изборите.

"Президентът Тръмп е сто процента в правата си да обърне внимание на твърденията за нередности и да прецени опциите си за предприемане на юридически действия", подчерта Макконъл.

По време на реч в Сената той не призна Джо Байдън за избран президент и Камала Харис за избран вицепрезидент. Четирима сенатори републиканци вече признаха Байдън и Харис съответно за президент и вицепрезидент, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят