Американският регулатор одобри сделката за придобиване на Нокиа от Майкрософт

Американският регулатор одобри сделката за придобиване на Нокиа от Майкрософт

Министерството на правосъдието на САЩ одобри изкупуването от американската компания Майкрософт (Microsoft) на Нокиа (Nokia) при сделка за 7 милиарда долара, премахвайки основната пречка за придобиването, предаде ДПА. Сега сделката може да бъде приключена, след като и регулаторите на ЕС ѝ дадат зелена светлина.

Майкрософт обяви през септември, че купува подразделението на Нокиа за производство на мобилни телефони и портфолиото ѝ от патенти и услуги в опит да отправи по-сериозно предизвикателство към Епъл (Apple) и Гугъл (Google), тъй като все повече технологични операции се вършат чрез мобилни устройства, а не чрез персонални компютри.

Сделката за 5,44 милиарда евро или 7,2 милиарда долара бележи огромна стъпка в усилията на Майкрософт да се преобрази от производител на софтуер, съсредоточен върху създаването на операционни системи и приложения за компютри, в по-разнородна и гъвкава компания, която предоставя услуги за всякакви устройства, свързани с интернет.

Нокиа и Майкрософт се опитват да пробият на пазара на смартфони чрез партньорство, договорено през 2011 година. Според това споразумение смартфоните Лумиа (Lumia 920) на Нокиа работят със софтуера на Майкрософт Уиндоус (Windows), но устройствата не успяха да станат популярна алтернатива на ай Фон на Епъл или на устройствата, работещи с Андроид (Android) на Гугъл, начело със смартфоните и таблетите на Самсунг (Samsung).

Майкрософт е на мнение, че ще има по-добри шансове, ако получи пълния контрол върху това как мобилните устройства работят с неговия софтуер Уиндоус.

Над 30 000 служители на Нокиа ще преминат към Майкрософт. Централата на Нокиа ще остане във Финландия, а 32 000 души ще преминат на работа към Майкрософт, включително 4700 от Финландия.

Изпълнителният директор на Нокиа Стивън Елоп ще напусне поста си, за да се избегне конфликт на интереси. След продажбата Нокиа ще се съсредоточи върху три основни направления - развитие на Нокиа сълушънс енд нетуъркс (Nokia Solutions and Networks), навигационната услуга Ейч И Ар И (HERE) и Адванст текнолъджис (Advanced Technologies), включително "облачни" и сензорни технологии.

Очаква се сделката да бъде приключена през първото тримесечие на 2014 година и втората по големина през 38-годишната история на Майкрософт след придобиването за 8,5 милиарда долара на услугата за телефонни и видеовръзки по интернет Скайп (Skype).

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?