Американският регулатор отказа промяна в дозите и интервалите на Covid ваксините

Американският регулатор отказа промяна в дозите и интервалите на Covid ваксините

Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) не подкрепи промяна в дозите на ваксините срещу Covid-19 и заяви, че е "преждевременно" самите дози и интервалите за поставянето им да бъдат коригирани, съобщи Ройтерс.

Подобни промени не са подкрепени от научни данни, заявиха от FDA и подчертаха, че това може да навреди на общественото здраве.

От регулаторния орган подчертаха, че следят внимателно дискусиите и съобщенията за намаляване на дозите, в някои случаи дори наполовина, за увеличаване на интервала между тях или използването на два препарата за един човек с цел да бъдат имунизирани повече хора.

Макар и разглеждането на тези въпроси да е основателно, "предлагането на промени в разрешените от FDA дози или имунизационни графици е преждевременно и не се основава солидно на налични данни", пише в изявлението.

"Без съществуването на данни в подкрепа на такива промени в използването на ваксините, създаваме значим риск да поставим общественото здраве в риск".

Компаниите Pfizer/BioNTech, както и "Моderna" получиха одобрение ваксините им да бъдат използвани в извънреден режим. Наличните данни са за използване на определените дози от препаратите през посоченото в спецификациите време, напомниха от FDA.

"За ваксината на Pfizer/BioNTech интервалът е 21 дни между първата и втората доза. За ваксината на "Моderna" той е 28 дни".

Британското правителство миналата седмица заяви, че би могло по изключение хората да получат втора доза от сходна ваксина при липса на наличност, а и предвиди по-дълъг период за поставяне на втората доза - до 12 седмици, като се позова на непубликувани данни за ваксината на "AstraZeneca".

В никое от изпитанията на ваксинитe обаче не е предвиден такъв период.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?