Американският самолетоносач "Нимиц" навлезе в Червено море

Американският атомен самолетоносач "Нимиц влезе в понеделник в Червено море, съобщиха американските военни власти, като отбелязаха, че предислокацията му е в резултат от "внимателно планиране" в случай на евентуална военна акция срещу Сирия.

"Нимиц", който обикновено е базиран в Персийския залив, е навлязъл от Арабско в Червено море сутринта и се движи на север към Суецкия канал, но ударната група не е получила заповед да влезе в Средиземно море, където пет американски разрушителя и десантен кораб остават в готовност за възможни удари с крилати ракети срещу Сирия, предаде БТА.

Според Пентагона засега не се предвижда подсилване на групата от пет ракетни разрушителя, които се намират в източната част на Средиземно море в района до сирийското крайбрежие. Тези разрушители са въоръжени с 200 самонасочваши се ракети Томахоук. Според военни експерти за ограничен удар е достатъчна половината.

Също в понеделник Русия изпрати в източната част на Средиземно море разузнавателния кораб "Приазовие". Според официалното съобщение той е напуснал базата в Сеастопол в неделя вечер в рамките на мисия за събиране на информация в района на ексалиращия конфликт.

"Приазовие" с екипаж от 150 души е един от седемте големи военни кораби за електронно разузнаване, с които разполага руският флот.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят