Американският сенат одобри Джеймс Уорлик за посланик на САЩ в България

Американският сенат одобри Джеймс Уорлик за посланик на САЩ в България
Американският сенат потвърди номинацията на Джеймс Б. Уорлик - младши за извънреден и пълномощен посланик на САЩ в България, съобщиха от посолството на САЩ във вторник.

Назначаването на Уорлик последва предсрочното прекратяване на мандата в България на посланик Нанси Макълдауни. Тя бе назначена като първи заместник-помощник държавен секретар в Бюрото по европейските и евразийските въпроси в Държавния департамент.

Джеймс Уорлик е заемал длъжността главен заместник-помощник държавен секретар в Бюрото по въпросите за международните организации в периода 2006-2009 г., като е отговарял за всички аспекти на американската външна политика в ООН и други мултинационални организации.

Преди това, в периода 2005-2006 г. Уорлик е оглавявал Службата по въпросите на европейската сигурност и политика, която се занимава с военнополитическите проблеми и проблемите на сигурността в Европа и бившия СССР, както и с НАТО, ОССЕ и с проблемите на контрола и неразпространението на оръжия.

Като директор на Отдела за политиката в ООН към Бюрото по въпросите за международните организации на Държавния департамент през 2003-2005 г. Уорлик е главен съветник на Пол Бремър в Ирак в периода януари - юли 2004 г.

Джеймс Уорлик е бил и генерален консул на САЩ в Москва, директор на дирекция "Германия, Австрия и Швейцария" в Бюрото по европейските въпроси на Държавния департамент, зам.-съветник по политическите въпроси в американското посолство в Германия, специален асистент на Държавния секретар, наблюдател в Центъра по операциите; американски консулски служител във Филипините; политически съветник в американското посолство в Бангладеш.

Преди да постъпи в Държавния департамент, Уорлик е бил зам.-представител на "Фондация за Азия" във Вашингтон и Филипините, а преди това е работил като анализатор в изследователската служба на Библиотеката на Конгреса.

Уорлик е завършил Станфордския университет през 1977 г. и има магистърски степени по политология от колежа "Уедхем" на Оксфордския университет (1979 г.) и по право и дипломация от Училището по право и дипломация на университета "Тафтс" (1980 г.).

Споделяне

Още от Свят