Американският Сенат утвърди Стивън Мнучин за министър на финансите

Стивън Мнучин

Американският Сенат утвърди бившия банкер от "Голдман Сакс" Стивън Мнучин за министър на финансите. По този начин стана факт назначението на възловия човек в правителството на Доналд Тръмп, който ще отговаря за данъчната реформа, финансовата дерегулация и икономическата дипломация, предаде Ройтерс.

Сенатът подкрепи номинацията на Мнучин с 53 срещу 47 гласа. Сенатор Джо Манчин от щата Западна Вирджиния беше единственият демократ, гласувал за Мнучин, отбелязва Ройтерс.

Досегашните гласувания за номинациите от правителството на Тръмп в контролирания от републиканците Сенат бяха съпътствани от дълбоки различия между републиканци и демократи. Много от номинираните кандидати бяха утвърждавани почти изцяло само с гласовете на едната партия. Утвърждаването на Мнучин не беше изключение, отбелязва Асошиейтед прес.

Подобно на други от кабинета на Тръмп Мнучин е богат бизнесмен. Той е бивш изпълнителен директор на "Голдман Сакс" и беше ковчежник на предизборния щаб на Доналд Тръмп.

Като министър на финансите за Мнучин се очаква да изиграе ключова роля за прокарване на исканите от републиканците кардинални промени в американското данъчно законодателство, които ще са първите по рода си от 30 години. Тръмп заяви, че ще излезе с предложение в тази посока в следващите седмици.

Мнучин ще отговаря и за налагането на икономически санкции срещу чужди правителства и физически лица.

Тръмп заяви за Мнучин, че в финансовата система ще бъде "в страхотни ръце" при новия министър, предаде Ройтерс.

Президентът на САЩ посочи още, че министърът ще се бори за намаляване на данъците за средната класа и за работни места в производствения сектор.

Мнучин официално встъпи в длъжност като министър след утвърждаването си, полагайки клетва в присътвието на вицепрезиздента Майкъл Пенс.

Министърът каза, че ще използва поста си за създаване на повече работни места, както и за борба с тероризма и финансирането му.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?