Американският щат Арканзас изпълни първата смъртна присъда от 12 години

Американският щат Арканзас изпълни първата смъртна присъда  от 12 години
Американският щат Арканзас изпълни първата смъртна присъда от 12 години след продължителна правна битка, която повдигна въпроси за някои аспекти на смъртното наказание в САЩ, съобщиха световните агенции. 
 
Лъдел Лий, осъден на смърт за убийството на своята съседка Дебра Рийз през 1993 г., беше екзекутиран със смъртоносна инжекция снощи в затвора "Къминс Юнит". 
 
Присъдата му беше изпълнена минути преди да изтече срокът на заповедта за екзекутирането му, след като Върховният съд на САЩ отхвърли подадени в последния момент обжалвания от неговите адвокати. 
 
Лий е първият осъден на смърт затворник, екзекутиран в Арканзас от 2005 г. Той прекара повече от 20 години в очакване да бъде екзекутиран. Изпълнението на смъртното наказание беше задържано, след като неговите адвокати подаваха множество искове пред различни съдилища. Лий от години настояваше, че е невинен, и искаше да му бъдат направени ДНК-тестове, които според адвокатите му можеха да докажат неговата невинност.
 
Екзекутирането на Лий беше част от план на властите в Арканзас за изпълнение на смъртните присъди на осем затворници, преди на 30 април да изтече срокът на годност на медикамент, използван в смъртоносните инжекции. 
 
Първоначално се планираше да бъдат изпълнени четири двойни екзекуции за 11 дни този месец - най-големият брой в един щат за толкова кратък период от време, откакто Върховният съд възобнови смъртното наказание през 1976 г. 
 
Изпълнението на четири от екзекуциите беше спряно със съдебни решения. Две екзекуции са насрочени за понеделник, а една за 27 април.
 
Върховният съд отмени разпореждане на съд от по-ниска инстанция за спиране на използването на векурониев бромид за екзекуции. 
 
Векурониевият бромид е един от трите медикамента, използвани в смъртоносните инжекции в Арканзас. Компанията "Маккесън" казва, че щатът се е сдобил с медикамента чрез измама и че не иска да има нищо общо с екзекуции. 
 
Върховният съд също така отхвърли опит на производители на мидазолам и калиев хлорид - другите два използвани в инжекциите препарата, да се намесят в битката на "Маккесън" по въпроса с векурониевия бромид. 
 
Фармацевтичните компании казват, че има опасност за общественото здраве, ако техните лекарства се използват за екзекуции, и че притежаването на медикаментите от щата нарушава правила, свързани с разпространителската им мрежа.
Споделяне

Още от Свят