Американският университет в България изпрати деветия си випуск със 121 абсолвенти от 14 страни

Американският университет в България /АУБ/ изпрати днес деветия си випуск. На тържествената церемония на площад "Георги Измирлиев-Македончето" по този повод прозвучаха националните химни на България и САЩ, а 121 абсолвенти от 14 страни, между които 82 българи, получиха дипломи на бакалаври по девет специалности.

От името на българското правителство абсолвентите и техните преподаватели бяха поздравени от министъра по европейските въпроси Меглена Кунева. Тя определи АУБ и поредният му випуск като прекрасна илюстрация на една многоезична и културна общност, на която е най-свойствена и присъща атмосферата на обединена Европа, към която върви и България.

Дебра Макфарлънд, директор за България на Американската агенция за международно развитие /ААМР/, приветства Випуск'2003 от името на американското правителство. По нейните думи до момента АУБ в лицето на своите възпитаници е създал над 1000 носители на историческата промяна, започнала в страните от Централна и Източна Европа преди 13 години.

Днес АУБ има над 700 студенти, 60 преподаватели, повече от 1000 възпитаници с успешна академична и професионална реализация. На тържествената церемония днес беше и предишният президент Петър Стоянов, който бе удостоен с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на АУБ. За носител на наградата на университета за особени заслуги бе обявен проф. д-р Георги Фотев.

От офиса за университетски връзки на АУБ днес съобщиха и името на новия президент на АУБ. Това е д-р Рейнолд Блум, който е бил избран единодушно за наследник на д-р Джулия Уоткинс от настоятелството на АУБ и ще поеме поста от 1 юли 2003 година.

Джулия Уоткинс става изпълнителен директор на Съвета за образование по социални дейности във Вашингтон. Д-р Блум е специалист с 30-годишна кариера в областта на международното образование и има богат опит в работата си в САЩ и редица други страни, включително и България. Заемал е ръководни длъжности в Държавния университет в Ню Йорк, ААМР и Корпуса на мира на САЩ.

По БТА

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?