Американският в. "USA Today" поиска помощ от ФБР срещу ботовете

Американският в. "USA Today" поиска помощ от ФБР срещу ботовете

Фейсбук страницата на американския вестник "USA Today" е наводнена от фалшиви потребители – ботове. Компанията собственик на изданието - "Gannett Co" съобщи, че се обърнала към ФБР да разследва случая, след като се оказало, че над половината от последователите на медията в социалните мрежи са роботи.

Фейсбук вече заличи милиони фалшиви акаунти, но подозрителната активност на ботовете продължава с пълна сила.

В същото време броят "лайковете" (харесващите -бел.ред.) страницата на "USA Today" е спаднал от 15.2 милиона до 8.2 милиона вследствие изтриването на фалшивите акаунти.

"Ние не знаем защо страницата на "USA Today" във Фейсбук е засегната много по-силно в сравнение с други издания", признава говорителката на социалната мрежа Шабнам Шаик в коментар пред вестника.

Ботовете са компютърни програми, които могат да бъдат ползвани за автоматизирано производство на коментари под публикации, да отговарят на други коментиращи, да поставят "лайкове" и въобще да имитират действия на реални потребители.

Изпълнителният директор на "Gannett Co" Марибел Перес Уадсуърт коментира, че компанията е направила всичко възможно за решаване на проблема. "Ние очакваме от Фейсбук да решат този проблем със своята платформа", каза тя.

Фирмата по киберсигурност Proofpoint, чиито услуги ползва "Gannett Co", съобщи пред Би Би Си, че продължава разследването и следи за подозрителни акаунти на страницата на вестника във Фейсбук.

Засега няма коментари от страна на ФБР и Фейсбук.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?