Американският върховен съд позволи имената на задържаните за атентатите от 11 септември да останат тайна

Върховният съд на САЩ позволи днес на правителството на президента Джордж Буш да запази в тайна имената и други основни характеристики на стотици хора, разпитани, задържани или арестувани след терористичните атаки от 11 септември 2003 г. в САЩ, предаде Ройтерс.

Най-висшата съдебна инстанция отказа да изслуша жалбата на правозащитни организации, според които тайните арести са в нарушение на закона за свобода на информацията и конституционните права за свобода на словото, съгласно първата поправка на конституцията.

Върховният съд подкрепи решението на американски апелативен съд, според който разкриването на имената може да навреди на националната сигурност и да помогне на онези, които "планират бъдещи терористични атаки или сплашват свидетели в настоящото разследване.

Би Би Си припомня, че близо 700 бяха арестувани или задържани и разпитвани в САЩ след атаките от 11 септември 2001 г. По-голямата част от тях са араби или мюсюлмани, в мнозинството си пакистанци.

Някои бяха обвинени в престъпления, докато други бяха задържани като свидетели.

Единствено Закариас Мусаоуи, френски гражданин, който бе задържан преди атаките от 11 септември, беше назован, докато беше обвиняем във връзка с нападението, което разруши Световния търговски център.

Споделяне

Още от Свят