Американско трио спечели Нобеловата награда за физика

Американците Дейвид Грос, Х. Дейвид Полицър и Франк Уилчек са тазгодишните носители на Нобеловата награда за физика, съобщиха световните агенции, позовавайки се на съобщението на Кралската шведска академия на науките.

Тримата получават наградата за трудовете си върху елементарните частици кварки, по-специално за изследванията на силите, които доминират в атомните ядра, действайки между кварките в протоните и неутроните.

Нобеловата награда за физика се присъжда от Кралската шведска академия на науките от 1901 г. През тази година тя е на стойност 10 милиона шведски крони (1,342 милиона долара).

Учените са публикували своя разработка още през 1973 г., като извършват научен поврат във физиката на елементарните частици, довел до появата на съвършено нова теория - квантова хромодинамика.

Тримата са успели да формулират математически модел на поведението на кварките на минимални разстояния едни от други.

Колкото по-малко е разстоянието между кварките, толкова по-слаб е техният "цветови заряд", тоест, намирайки се в непосредствена близост една от друга (по мерките на микрокосмоса), те започват да се държат като свободни частици. И обратното, колкото по - голямо е разстоянието между кварките, толкова по-силно е взаимодействието между тях.

С помощта на теорията на квантовата хромодинамика физиците успяха да обяснят защо кварките се държат като свободни частици при крайно високи енергии и защо във всеки протон и неутрон винаги се намират по три кварка.

Откритието на учените помогна да се направи принос към Стандартния модел, който описва физическите явления, свързани с електромагнити, слаби и силни взаимодействия.

Първата Нобелова награда за физика е на немския физик Вилхелм Рьонтген за откриването на нов вид лъчи, наречени на негово име. Миналата година наградата бе присъдена на американците Реймънд Дейвис младши и Рикардо Джакони и японеца Масатоши Кошиба - за основополагащи научни изследвания в областта на астрофизиката, довели до откриването на източниците на космическите рентгенови лъчи.

Сред по-известните учени Нобелови лауреати за физика до 1982 г. са Анри Бекерел, Пиер и Мария Кюри (1903), Макс Планк (1918), Алберт Айнщайн (1921), Нилс Бор (1922), Лев Ландау (1962), Пьотър Капица (1978).

Споделяне

Още от Свят