Американското разунаване твърди, че Путин е наредил натиск върху изборите в САЩ

Американското разунаване твърди, че Путин е наредил натиск върху изборите в САЩ

Руският президент Владимир Путин е разпоредил кампания за оказване на въздействие върху президентските избори в САЩпрез 2016 г. Целта е била да бъде подкопан демократичният процес и да бъде очернен кандидатът на Демократическата партия Хилари Клинтън. Това се посочва в огласен декласифициран доклад на ЦРУ, ФБР и Агенцията за национална сигурноств петък вечерта, предаде "Ройтерс".

В документа анализаторите от разузнаването посочват, че Путин и руската държава са развили ясни предпочитания към избрания президент Тръмп. "Имаме голяма увереност в тези си оценки", се казва в доклада.

Американските специални служби смятат, че руското военно разузнаване (ГРУ) е използвало посредници като сайтовете "Уикилийкс", "Ди Си лийкс" (DCLeaks.com) и "Гуцифер 2.0" (Guccifer 2.0), за да разпространи придобити от него имейли на Националния комитет на Демократическата партия, както и на високопоставени представители на демократите. Като мишени на операцията са били набелязвани хора, свързани и с двете големи политически партии в САЩ, пише още доклада.

Според документа с "голяма увереност" може да се заключи, че ГРУ е използвало тези посредници, за да разпространява "придобити при кибероперации данни за американски жертви публично, както и чрез специални податки към медии и Уикилийкс". В документа се посочва още, че не е установено руско въздействие върху американските системи за преброяване на гласове.

Тръмп не каза дали приема тези твърдения

Действащият американски президент Барак Обама е бил запознат с констатациите в класифицирана версия на доклада в четвъртък, а избраният, Доналд Тръмпв петък, посочва ДПА.

В петък вечерта Тръмп заяви, че е научил много от брифинга на директорите на американски разузнавателни служби, но не пожела да каже дали приема твърденията им за намеса на Русия в изборите в негова полза, предаде "Асошиейтед прес". В кратко телефонно интервю, той е посочил, че е придобил ценни познания от срещата, които ще са му полезни и занапред.

Избраният президент на САЩ обаче не пожелал да разкрие с какви доказателства е бил запознат от директорите на службите по време на разговора, заявявайки единствено, че е узнал много на брой конфиденциални неща.

Обама към Тръмп: Путин не е от нашия отбор

По повод доклада Барак Обама пък заяви, че републиканци и демократи са от един отбор, като Владимир Путен не от него.

"Едно от нещата, които ме безпокоят, са всички тези коментари в последно време, било то на републиканци, експерти или умели коментатори, които сякаш имат повече доверие на Владимир Путин, отколкото на свои сънародници американци само защото тези сънародници са от Демократическата партия. Това не бива да е така", каза Обама в интервю за телевизия Ей Би Си нюз, цитирано от БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят