Американското военно министерство разработва летяща подводница

Агенцията за управление на перспективни изследователски проекти към Министерството на отбраната на САЩ е съсредоточила усилията си върху разработването на летяща подводница, съобщи вестник "Дейли телеграф", цитирайки научното издание "Ню сайънтист".

Машината ще лети ниско над водата, докато се приближи до целта си. Тогава тя ще се гмурне под водата, за да избегне засичането и прехващането. Така тя ще достигне подобно на подводница целта си и ще я атакува, а после ще се върне в базата си, летейки. Този тип машини ще бъдат предназначени за атакуване на кораби или на крайбрежни бази и съоръжения.

Проектът е в процес на разработка от 2008 г. и е достигнал фазата на предложения за начина, по който да изглежда летящата подводница и от какви материали да бъде изградена.

Предизвикателствата от технологична гледна точка пред такъв тип машина са огромни. Тя трябва да е лека, за да полети, но когато се превърне в подводница, трябва да бъде по-здрава, за да издържи на налягането на водата.

Според Греъм Хоукс, специалист по проектирането на подводници, съвременните сплави от въглеродни нишки биха могли да се използват за изграждането на летящата подводница. Продуктът ще бъде едновременно здрав и лек, за да има достатъчно динамични характеристики и във въздуха, и под вода, казва специалистът.

Друго предизвикателство са двигателите, които работят при няколкостотин градуса по Целзий. Има опасност те да избухнат при рязката промяна в температурите, когато летящата подводница се потопи под водата след полет. Според експерти именно този риск показва, че мечтата на Пентагона за летяща подводница може и да не се реализира толкова скоро, тъй като двигателите чисто и просто ще станат жертва на термичен шок.

По БТА

Споделяне

Още от