Американци осъдени в Кабул за организиране на частен затвор

Трима американсски граждани бяха осъдени в сряда на различни срокове затвор, след като афганистански съд ги обяви виновни за организиране на частен затвор, незаконно задържане на хора и изтезания, съобщават агенциите.

Подсъдимите са бившите военнослужещи Джонатан Айдима и Брент Бенет, както и авторът на документални филми Едуард Карабело. Тримата отричат всички обвинения и твърдят, че са работили в Афганистан с разрешения от американското правителство и афганистанските власти.

Четирима афганистанци, работили за американците, също бяха намерени за виновни и осъдени на затвор от една до пет години.

Осъдените имат право да обжалват присъдите.

Адвокатите на тримата американци, които бяха арестувани в Кабул през юли, настояха обвиненията да отпаднат, като се аргументираха, че те не могат да бъдат съдени по действащата правната система в Афганистан. Обвиняемите отхвърлиха да са извършвали отвличанията, мъченията и нелегалното влизане в Афганистан, за които бяха обвинени.

Кореспондентът на ББС предаде, че в сряда е настъпил сензационния край на един сензационен процес. Той каза, че Айдема, който твърдеше, че открил скривалище на Осама бин Ладен, не е успял да докаже пред съда, че действията му са санкционирани от Вашингтон.

В сряда той беше аплодиран от публиката в съдебната зала, когато се закле "в името на Аллах да говори истината и само истината и нищо друго освен истината".

Айдема каза, че получил паспорт от неназована американска агенция и виза, подобна на притежаваните от служители на американските специални части. Той не даде подробности за обвиненията си към ФБР.

Делото беше съпътствано от сцени на хаос, както и непрекъснати възражения от страна на защитата.

Прокурорът Мохамед Наим Дауарти заяви, че обвиняемите са открили частни затвори, отвличани и измъчвали афганистанци и изземвали имуществото им.

Адвокат Робърт Фогелнест поиска прекратяване на делото, тъй като правната система в Афганистан не е пригодна за него, но съдията отхвърли искането.

Тримата американци бяха арестувани след обиск на афганистанските сили за сигурност в къща в Кабул, използвана за частен затвор, където е имало задържани хора.

Споделяне

Още от Свят