Американци спечелиха Нобеловата награда за медицина

Американците Ричард Аксел и Линда Бък са лауреатите на тазгодишната Нобелова награда за медицина или физиология, предадоха информационните агенции. Наградата им се присъжда за работата им по изучаването на рецепторите на обонянието и организацията на обонятелно-сензорната система при хората.

Двамата американци са открили голяма група гени на рецепторите на обонянието, които са помогнали да се разбере как "хората съзнателно могат да помиришат люляка през пролетта и да си спомнят за неговия аромат през друго време на годината".

Лауреатите на Нобеловата награда за медицина или физиология се определят от Кралския Каролински медикохирургичен институт в Стокхолм, Швеция, и се връчват от краля на Швеция на церемония в Стокхолмската концертна зала.

Нобеловата наградата, която се присъжда от 1901 г., през тази година е на стойност 10 милиона шведски крони (1.342 милиона долара), но за призьорите далеч по-важен е международният престиж.

До проучванията на Аксел и Бък обонянието беше мистерия, каза пред репортери проф. Стен Грилнър от Кралския Каролински медикохирургичен институт.

Специализираните рецептори на обонянието се намират в малка зона в горната част на носа.

Независимо че всяка клетка съдържа само един вид рецептор, всеки рецептор може да разпознава само ограничено количество субстанции. Ето защо всяка клетка е високо специализирана.

Проф. Аксел и проф. Бък са публикували съвместно изследване върху идентификацията на ключовите гени през 1991 г.

През следващите години те проведоха редица проучвания, за да установят организацията на обонятелната система от молекулярно на клетъчно равнище.

Сред по-известните учени, получили най-престижната награда за медицина, са Иван П. Павлов от Русия през 1904 г., Роберт Кох от Германия през 1905 г., Александър Флеминг от Великобритания през1945 г., както и американците Джордж Бидъл, Едуард Тейтъм, Джошуа Ледърбърг и други.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?