Американци стават българи заради по-ниски данъци

Американци се отказват от гражданството си и стават австрийци или българи, за да избегнат огромния данък наследство в Съединените щати, съобщи швейцарският финансов всекидневник "Ажефи", цитиран от БТА.

Особено силно е нараснал броят на гражданите на САЩ, които се отказват от паспортите си заради нарастващия данъчен натиск, който им налага Вашингтон. Това, което ги мотивира, е че много страни дискретно са въвели програми за достъп до гражданство, базирани на чисто икономически принцип. Такъв е случаят с Австрия, Сейнт Китс и Доминика. Други страни, сред които България, Сингапур, Белгия и Канада, също предлагат интересни възможности в това отношение.

Срещу начална инвестиция между 500 000 и 1.5 милиона швейцарски франка американски гражданин може да получи европейски паспорт (тоест австрийски или български), уточнява публикацията. Той не е длъжен да пребивава постоянно в страната, нито да плаща данъци там, но има възможност след време да се върне да живее в Съединените щати, получавайки виза, като по такъв начин избегне огромния данък наследство в САЩ.

2010 година се очертава рекордна по броя на американците, решили да се откажат от гражданството си. Окончателните данни още не са известни, но само през първите девет месеца на миналата година 1150 граждани на САЩ са върнали паспортите си, според данни на американското министерство на финансите. Това е най-големият брой откази от американско гражданство от 1998 година.

Обяснението за това се свежда до факта, че САЩ са единствената страна в света, където данъците се начисляват според гражданството, а не според местожителството: където и да живеят по света, "американските лица" са длъжни да декларират приходите си пред американските данъчни служби, изтъква "Ажефи".

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?