Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Американците изхвърлят по 150 000 тона храна на ден

2 коментара
Американците изхвърлят по 150 000 тона храна на ден

Американците разхищават близо 150 000 тона храна на ден, или над 400 грама на човек, сочат резултатите от изследване, цитирано от Франс прес.

Изхвърлената храна е била отгледана върху близо 7 процента от земеделските земи в САЩ, а за производството ѝ са отишли хиляди милиарди литри вода, се казва в статия, публикувана в научното списание "PLOS ONE". Тази храна съответства и на 30 процента от дневния калориен прием на всеки американец.

Най-много се изхвърлят плодове и зеленчуци (39 процента), следвани от млечните продукти (17 процента), месото (14 процента) и зърнените храни (12 процента).

Сред продуктите, които най-малко се изхвърлят, са чипсът, олиото, сладкишите и безалкохолните напитки.

"По-качествените хранителни режими включват по-големи количества плодове и зеленчуци, които се разхищават повече от другите продукти", каза съавторката на изследването Мередит Найлс, която е асистент в Университета на Върмонт.

"Здравословното хранене е важно и носи много ползи, но колкото повече следваме тези режими, толкова повече трябва да осъзнаваме, че се пилее храна", добави тя.

Изследването се опира на правителствени данни и допитвания за разхищаването на храни между 2007 и 2014 г.

Това разхищаване отговаря на реколти, които са били произведени с над 350 000 тона пестициди и близо хиляда тона торове всяка година, се казва в изследването.

Сред възможните решения на този проблем се предлага потребителите да бъдат научени по-добре да съхраняват пресните плодове и зеленчуци, а усилията за предотвратяване на хранителното разхищение да се включат в правителствени програми.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. анита хегерланд
    #2

    Проблемът е в количеството храна, което се продава като единица стока. Ако на пазарите и в малките магазини се въведе брой плодове и зеленчуци, а не килограм, както това се прави в големите хипермаркети, потребителите ще купят това, от което наистина имат нужда - 3 ябълки, 5 домата звучи смешно, но е част от потребителската култура, планиране на храненето и възможност човек да купи разнообразна храна в малки количества, за да се се разваля и хвърля неупотребена. Порциите на готовата храна също трябва да се намалят.

  2. Калико Джо
    #1

    Не съм убеден че тези данни се отнасят за домакинствата, а не за веригите магазини за храни. Не вярвам, че семейство от 4 души изхвърля повече от 1.5 кг храна на ден, но от магазините се бракуват тонове. Даже и в България е така.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.