Американците изхвърлят по 150 000 тона храна на ден

Американците изхвърлят по 150 000 тона храна на ден

Американците разхищават близо 150 000 тона храна на ден, или над 400 грама на човек, сочат резултатите от изследване, цитирано от Франс прес.

Изхвърлената храна е била отгледана върху близо 7 процента от земеделските земи в САЩ, а за производството ѝ са отишли хиляди милиарди литри вода, се казва в статия, публикувана в научното списание "PLOS ONE". Тази храна съответства и на 30 процента от дневния калориен прием на всеки американец.

Най-много се изхвърлят плодове и зеленчуци (39 процента), следвани от млечните продукти (17 процента), месото (14 процента) и зърнените храни (12 процента).

Сред продуктите, които най-малко се изхвърлят, са чипсът, олиото, сладкишите и безалкохолните напитки.

"По-качествените хранителни режими включват по-големи количества плодове и зеленчуци, които се разхищават повече от другите продукти", каза съавторката на изследването Мередит Найлс, която е асистент в Университета на Върмонт.

"Здравословното хранене е важно и носи много ползи, но колкото повече следваме тези режими, толкова повече трябва да осъзнаваме, че се пилее храна", добави тя.

Изследването се опира на правителствени данни и допитвания за разхищаването на храни между 2007 и 2014 г.

Това разхищаване отговаря на реколти, които са били произведени с над 350 000 тона пестициди и близо хиляда тона торове всяка година, се казва в изследването.

Сред възможните решения на този проблем се предлага потребителите да бъдат научени по-добре да съхраняват пресните плодове и зеленчуци, а усилията за предотвратяване на хранителното разхищение да се включат в правителствени програми.

Споделяне

Още от Свят