Американците няма да могат да доставят F 16 за 2 години

Правителството обаче е готово да преговаря за почти всички параметри на бъдещата сделка

Американците няма да могат да доставят F 16 за 2 години

Американската компания "Lockheed Martin"няма да може да отговори на изискването на българското правителство за доставяне на първите изтребители F 16 до две години след евентуалното подписване на договор, каза Джеймс Робинсън, директор на компанията, отговарящ за международното сътрудничество.

Към момента не е ясно и дали американците са готови да отговорят на българското искане за разсрочено плащане на поръчката през следващите десет години. Робинсън обясни, че темата ще бъде обект на преговори с правителството.

В момента България избира нови изтребители между три оферти: на САЩ и "Lockheed Martin" за последната модификация на F-16 - блок 72, известна като Viper (V), на Швеция и SAAB за "Gripen" и на Италия за втора ръка "Eurofighter".

Таванът на поръчката за най-малко 8 изтребители е 1.8 млрд. лева с ДДС. Предвижда се договорът да е междуправителствен.

МО задвижи проекта и офертите вече бяха анализирани от първата експертна група. Сега работи втора политико-военна комисия, чиято задача ще бъде да се опита да подобри офертите и да събере цялата нужна информация за оценяването им. Решението обаче ще бъде политическо.

Всичко подлежи на преговори

Зам.-военният министър Атанас Запрянов коментира в сряда, че условието първите машини да бъдат доставени до 24 месеца от сключването на сделката е предизвикателство за всички.

"Желаем да имаме колкото се може по-бързо нови самолети, за да се отървем от руските самолети", каза Запрянов.

Според него всички срокове са обект на преговори, но към тях ще се пристъпи като България направи своя избор.  

Запрянов каза, че това, което не може да бъде променяно, е само крайният срок за доставката на всички машини. Съгласно проекта изтребителите трябва да пристигнат в България в "три последователни години, с първа доставка (два самолета) не по-късно от 24 (двадесет и четири) месеца от датата на влизане в сила на договора".

"Когато се избере платформата, тогава започва истинското договаряне. Трябва да знаете, че до 2024 г. трябва да пристигнат в България и осемте самолета, т.е забавянето на доставката на първите 4 самолета не трябва да се отрази на крайния срок за доставка", каза Запрянов.

Правителството отказа да разглежда само офертата на САЩ и "Boeing" за нови изтребители F-18 Super Hornet, тъй като е била непълна и само под формата на намерение. 

Според източници от комисията към момента няма "идеална оферта" и всичко подлежи на доуточняване.

F-16 – стратегическо партньорство със САЩ

Офертата за F-16 бе представена в сряда на събитие, в което участваха представители на Американската търговска камара и посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин.

Засега всички кандидати за поръчката избягват да влизат в подробности и дават ограничена информация около офертите си, каквато е нормалната практика.

Посланик Рубин и директорът на Американската търговска камара в България акцентираха на това, че изборът на F-16 ще бъде стратегически и ще развие отношенията между България и САЩ.

Посланик Рубин припомни и част от инвестициите на САЩ в българската армия, които възлизат общо на над $300 милиона долара, от които $50 милиона във Военновъздушните сили. Само за последните 3 години са вложени $43 милиона в проекти в базите за съвместно ползване на българска територия "Граф Игнатиево" и "Ново село".

По думите на дипломата F-16 " е най-доброто решение за Военновъздушните сили на България".

Според различни източници в момента офертата на американците се смята за фаворит. Основният и съперник ще бъде предложението на Швеция и SAAB за Gripen. Предвид непрекъснатите коментари на правителствени представители, според които България иска да закупи нови изтребители, офертата за втора ръка "Eurofighter" остава на заден план.

Придобиването на нов тип изтребители е най-скъпият проект от модернизацията на армията и се очаква първият му етап, в който е планирано да бъдат закупени най-малко 8 изтребители, да струва около 1.8 млрд. лева с ДДС. Предвижда се във втория му етап да бъдат закупени още 8 изтребители, но той вероятно ще се изтегли много напред във времето. Ясно е обаче, че изборът на първия етап ще предопредели и втория.

Военното министерство и по време на първото правителство на ГЕРБ бе на крачка от сделка за нов тип изтребители, но кабинетът подаде оставка. Към момента обаче проектът е подкрепен от всички партии и има изготвена финансова рамка за изплащането му, което прави реализирането му по-сигурно.

За охраната на въздушното си пространство България разчита само на старите съветски изтребители МиГ 29, които обаче са несъвместими със стандартите на НАТО. Въпреки призивите на съюзниците страната ни да скъса зависимостта на военната си авиацията от Русия и да придобие нови самолети, вече повече от 10 години проектът не може да се реализира поради липсата на политическа воля и достатъчно средства. 

Споделяне

Още по темата

Още от България