Американците посочват Рейгън за най-значимия президент на САЩ

Американците посочват Рейгън за най-значимия президент на САЩ

Американците посочват Роналд Рейгън като най-изтъкнатия президент в цялата история на САЩ. Това показват публикуваните в четвъртък резултати от допитване до общественото мнение, извършено от "Галъп". В изследването са участвали над 1000 пълнолетни американски граждани.

Публикацията на агенцията е предназначена за Деня на президентите, който ще се състои на 16 февруари, понеделник.

24% от анкетираните определят Рейгън като "най-великия". Второ и трето място в петицата заемат Джон Кенеди и Ейбрахам Линкълн, които получават по 22% от гласовете. След тях се нареждат Франклин Рузвелт и Джордж Вашингтон.

По традиция Денят на президентите се отбелязва на третия понеделник от февруари между рождените дни на първия президент на САЩ Джордж Вашингтон и на 16-ия – Ейбрахам Линкълн. На този ден не се провеждат паради и не се пускат фойерверки. Прието е да се счита, че тази дата е повод американците да размислят над историята на страната си.

Първоначално празникът се провеждал всяка година на 22 февруари – рождения ден на Вашингтон. През 1968 година конгресът утвърди нова дата – третия понеделник на февруари, като го обяви за неработен ден. През 1971 година Ричард Никсън издаде указ, според който денят е посветен и на паметта на Линкълн, който е роден на 12 февруари 1809 година.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?