Американците предпочетоха приемствеността

Яростно хулен в чужбина, особено в "Старата Европа", 43-ият президент на САЩ бе преизбран от американците за втори мандат, въпреки че политиката му предизвика рязко разделение сред общественото мнение в собствената му страна. В най-скъпоструващата предизборна кампания в САЩ се намесиха пряко или косвено влиятелни чуждестранни медии и политици, както и най-издирваният човек в света - Осама бин Ладен.

Избирателите в Америка обаче показаха, че нехаят за съвети отвън и предпочетоха приемствеността пред промяната. Те дадоха възможност на Джордж Буш да довърши започнатото в Ирак и Афганистан и да продължи икономическата си политика.

Джордж Буш ще продължи да действа едностранно на световната сцена. Има прогнози за втвърдяване на политиката на САЩ към Близкия изток и за намаляване на ангажимента им на Балканите. Но цялостният успех или провал на управлението на Джордж Буш ще се реши в Ирак, където през януари догодина трябва да бъдат произведени избори. От това ще зависи дали САЩ и съюзниците им от многонационалната коалиция, сред които е България, ще могат да започнат постепенно изтегляне на стотиците хиляди военни от Ирак.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: