Американците заловиха "Али Химика"

Американските сили в Ирак са заловили един от висшите генерали на Саддам Хюсеин - Али Хасан ал Маджид, известен като Али Химика, съобщи Си Ен Ен. Али Химика е пети в американския списък на издирваните служители на бившия режим в Багдад.

Заловеният е първи братовчед на сваления иракски президент Саддам Хюсеин, свързан с някои от най-бруталните му изстъпления.

През 1988 г. Али водеше кампанията срещу кюрдските въстаници в северен Ирак, където хиляди загинаха, много от тях при химически атаки. Той е имал участие и при потушаване на шиитските вълнения в южен Ирак и е бил управител на Кувейт по време на 7 - месечната иракска окупация на емирството през 1990 - 1991 г., припомня Фокс нюз.

Али е чичо на ген. лейт. Хюсеин Камел ал - Маджид, доведен син на Саддам, който управляваше тайните оръжейни програми преди да избяга в Йордания през 1995, след което беше подмамен да се върне обратно и бе убит по заповед на чичо си.

Али е бил министър на отбраната от 1991 до 1995.

Американските сили смятаха, че са убили Али през първата седмица от войната, когато бомбардираха дома му. След няколко дни обаче стана ясно, че той е избягал.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?