Амнести: България дискриминира психично болните

Хора, страдащи от психически заболявания, са подложени на системна дискриминация, а условията в много домове за социална помощ са нечовешки и унизителни. Това пише в годишния доклад за България правозащитната организация Амнести интернешънъл.

Докладът обхваща периода от януари до декември 2002 г.

Деца и възрастни с умствени заболявания или бавно развиващи се са жертва на системна дискриминация, когато са подложени на лечение против волята им в психиатрични клиники, настанени са в домове за социални грижи или са поставени под попечителство. Законите в страната за настаняване в болница или социални домове не осигуряват достатъчно гаранции да се действа независимо и безпристрастно, се посочва в доклада.

Амнести интернешънъл отбелязва, че войната на Вашингтон срещу тероризма е направила света по-опасно място.
В раздела за Балканите се изразява особена загриженост за военните престъпления в Босна и Херцеговина, Хърватия и Сърбия и Черна гора. Амнести пише, че броят на отвлечени и изчезнали хора е много голям. Етнически и политически мотивирани нападения срещу малцинствата продължават да са практика в Босна и Херцеговина и Сърбия и Черна гора.

Пациентите в социалните домове страдат от недостатъчни грижи. Битовите условия са ужасяващи. Наблюдава се оскърбителна практика за настаняване в приюти за душевно болни. Като цяло в доклада се прави извода, че е налице жестоко, безчовечно и унизително отношение към болните, което е нарушение на международните норми за човешките права.

Условията за живот в психиатричните болници са нeзадоволителни. До голяма степен липсват възможности за рехабилитация и терапия. Често в такива болнични заведения се настаняват деца, без да им е поставена правилна диагноза. Не се изисква контрол и преоценка на диагнозите от специалисти.

Държавните средства, отделени за психиатричните заведения и домовете за социални грижи, не могат да покрият дори основните нужди от храна, отопление и дрехи, се посочва в доклада. Социалните домове за възрастни като цяло са занемарени, а понякога и опасни. В някои домове храната, отоплението и медицинското обслужване са толкова недостатъчни, че смъртността сред обитателите им е висока, особено през дългите и студени зими.

През април Амнести интернешънъл призова властите да разследват смъртта на 22-а мъже, починали в дома за социални грижи в Драгаш войвода през 2001 г. и петима - през 2002 г. Повечето от смъртните случаи в този дом за мъже се дължат на пневмония. Организацията цитира също ужасяващите условия в дома за жени с умствени увреждания в Санадиново, както и липсата на грижи.

В доклада на Амнести има редица съобщения за малтретиране и мъчения от страна на служители от органите на реда.

В поне един от случаите има починал след полицейски побой, отбелязват правозащитниците. Разследванията по жалби за мъчения и малтретиране, извършени от полицията, не отговарят на международните стандарти, изтъква Амнести интернешънъл.

През юни Европейският съд за правата на човека постанови, че смъртта в ареста на 17-годишния Ангел Зъбчиков в Разград през 1996 г. е нарушение на Европейската конвенция за човешките права. Малцина извършители на престъпления са били привлечени под наказателна отговорност, се твърди в доклада.

Служители на реда продължават да използват огнестрелни оръжия при ситуации, в които това е забранено съгласно международните стандарти. В резултат са настъпили смъртни случаи или наранявания, посочва Амнести интернешънъл. Цитира се случаят със застреляния от полицейски служител 27-годишен ром Стефан Костов.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?