Амнести Интърнешънъл: България и още най-малко 15 страни въоръжават иракски паравоенни формирования

Амнести Интърнешънъл: България и още най-малко 15 страни въоръжават иракски паравоенни формирования
България и още най-малко 15 страни въоръжават про-правителствените иракски паравоенни формирования, обвинени в извършването на множество военни престъпления и в нарушаване на правата на човека. Това посочва доклад на "Амнести Интърнешънъл". 
 
За да извлече възможно най-точни данни, изследователският екип на базираната в Лондон неправителствена организация, е анализирал снимков и видео материал от юни 2014 г. до сега, на който са били заснети оръжията, използвани от въоръжените групировки в Ирак. 
 
Според информацията  цялата военна техника е била доставяна от държавните институции в Ирак или след одобрението на властите.
 
България е спомената в доклада като една от страните, които произвеждат оръжието, доставяно в Ирак. Като основни доставчици на оръжие за иракските милиции обаче, са посочени, Иран, САЩ  Русия.
 
През последната година българският оръжеен бизнес бележи сериозен ръст, но периодично излиза информация, че българско оръжие достъга до различни военни конфликти, включително в Сирия и Ирак.
 
Официалната позиция на България е, че не носи отговорност при препродаване на продукти, произведени у нас.
Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?