"Амнести интернешънъл": Франция приема смешно малко сирийски бежанци

Въпреки обещанията си, Франция не е увеличила приема на сирийски бежанци и броят им остава "смешно малък" в сравнение с размерите на драмата. Това заяви президентката на френския отдел на правозащитната организация "Амнести интернешънъл" след среща с министъра на външните работи Лоран Фабиюс, предаде Франс прес.

"От септември нищо не се е променило, нямаме по-голяма прозрачност, няма по-голям прием и няма никакви очаквания за бъдещето", заяви Женевиев Гариго след разговора си с външния министър.

През 2011 г. и 2012 г. Франция е приела 3700 сирийци, от които 1700 са получили статут на бежанци. Това е напълно недостатъчно в сравнение с 2,4 милиона сирийци, които са били принудени да напуснат страната си от началото на въстанието срещу Башар Асад, заяви представителката на "Амнести интернешънъл".

През септември Фабиюс обеща да вземе мерки за облекчаване на приема на сирийски бежанци, особено на семейства. През октомври президентът Франсоа Оланд обеща да приеме 500 сирийци, смятани за особено уязвими от Върховния комисариат за бежанците към ООН. В рамките на тази програма от януари са пристигнали само 35 до 70 сирийци, подчерта Гариго.

ООН очаква до края на годината броя на сирийските бежанци да достигне 4 милиона, повечето от тях в съседните на Сирия страни. Върховният комисар на ООН по бежанците Антонио Гутериш призова през януари всички страни на планетата да отворят границите си за бежанците.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?