Амнести интернешънъл: Кипър държи бежанците в затворнически условия

Правозащитната организация Амнести интернешънъл обвини Кипър, че държи бежанците в затворнически условия, а понякога нарушава законите на ЕС, задържайки ги за срок, превишаващ максималния от 18 месеца, предаде Ройтерс.

Амнести интернешънъл обвинява също кипърското правителство, че използва задържането като средство за обезсърчаване на имигрантите.

Кипър демонстрира "безчувствена липса на състрадание и пълно незачитане на международните си задължения", задържайки месеци наред голям брой имигранти, казва представител на организацията, който отговаря за правата на бежанците и имигрантите.

Представители на кипърските власти не са били открити от Ройтерс за коментар, но агенцията напомня, че според предишни изявления на властите Кипър непълно спазва международните изисквания за бежанците.

Правозащитната организация обръща внимание на съдбата на сирийците, бягащи от гражданската война. Според Амнести задържането на сирийски граждани изглежда има за цел да изпрати послание на другите сирийци, че не са добре дошли в Кипър.

Кипър е един от основните маршрути на имигрантите на път за Европа и хиляди всяка година успяват да стигнат до острова.

Споделяне

Още от Свят