"Амнести интернешънъл" критикува България за дискриминация на роми

Международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" отново критикува България за дискриминацията срещу ромската общност. В доклада на организацията за 2010 година се посочва, че роми са изправени пред многобройни случаи на широкоразпространена дискриминация, както и пред заплахата от насилствено изгонване от домовете им.

В доклада се посочва, че продължителното задържане на хора, потърсили убежище, е в нарушение на законодателството на ЕС, а Европейският съд за човешките права е установил, че България е нарушила забраната за мъчения и малтретиране, съдържаща се в Европейската конвенция за човешките права.

"Амнести интернешънъл" критикува и Европейския съюз, че не изпълнява обещанията си във връзка с човешките права и посочи като пример търпимостта на страните от блока към програмата на американското ЦРУ за тайно задържане на заподозрени терористи и тайните полети със затворници.

Няколко европейски страни многократно са нарушавали разпоредби на Европейския съд за правата на човека, отнасящи се до връщането на лица, заподозрени в тероризъм, в родните им страни, когато това ги излага на риск от мъчения.

"Амнести" отчита и "слабата и непоследователна реакция" на доклада на ООН, който уличава Израел във военни престъпления, извършени по време на офанзивата в ивицата Газа миналата зима, както и европейския отговор на подобни обвинения срещу правителствените сили в Шри Ланка.

Споделяне

Още от България