"Амнести интернешънъл" критикува България заради бежанците и престъпленията от омраза

Организацията отчита "безпрецедентно потъпкване на човешките права" в света през 2015

Сн. БГНЕС

"Амнести интернешънъл" за пореден път критикува България заради лошото отношение към бежанците и ромите и заради престъпленията от омраза. Авторитетната неправителствена организация отчита в годишния си доклад, че има тенденция националните правителства да подценяват защитата на човешките права, като отделят все по-малко средства за тази цел.

 

"Заплашени са не само правата ни, но и законите и системата, създадени да ги гарантират. Застрашени са над 70 години упорит труд и човешки прогрес", заяви генералният секретар на международната правозащитна организация Салил Шети.

 

Най-малко 122 страни са прибягвали до мъчения или друго малтретиране на хора. Най-малко 156 правозащитници са умрели в затвора или са били убити, се посочва в доклада.

 

Краткосрочните егоистични национални интереси и драконовските мерки за сигурност доведоха до безпрецедентно потъпкване на човешките права през 2015 г., каза Шети, цитиран от Ройтерс.

 

Лоши условия за бежанците

 

"Амнести интернешънъл" посочва, че България продължава да не разполага с план за интеграция на признатите бежанци и други хора, ползващи се с международна закрила, въпреки че вече е приела стратегия до 2020 година.

 

Продължават да будят безпокойство условията, при които живеят кандидатите за убежище, и по-специално храната, подслонът и достъпът да медицински грижи и лекарства. През януари месечната помощ от 65 лева, отпусната на кандидатите за убежище в центровете за настаняване, беше спряна.

 

В годишния си доклад за правата на човека "Амнести интернешънъл" припомня, че през 2015 г. беше регистрирано четирикратно увеличение в броя на бежанците и мигрантите, влезли в България през границата с Турция след значителния спад през 2014 г. в резултат на въвеждането на мерки за защита на границата.

 

Властите огласиха план за удължаване на настоящата 33-километрова ограда с 60 км, за да отклонят миграционните потоци към официалните гранични пунктове. Неправителствени организации обаче съобщиха, че хора, търсещи международна закрила и опитали да влязат в България през контролните пунктове, са били връщани.

 

През октомври афганистанец, търсещ убежище, почина, след като бе улучен от рикоширал куршум при предупредителен изстрел на полицай на българо-турската граница. Българският хелзинкски комитет изрази тревога от разминаванията между версиите на властите и на разследването за случилото се, посочва "Амнести".

 

Отново престъпления от омразата

 

"Амнести" критикува също отношението на властите към ромите. Въпреки конституционното право на жилище, българското законодателство не забранява изрично принудителното извеждане от жилище, нито гарантира предпазни мерки в съответствие с международните норми в областта на човешките права. Властите продължиха принудително да гонят ромските общности от обитаваните от тях жилища. Някои са били преместени в неподходящи жилища, а други са останали без покрив, се казва в доклада.

 

През юни Комисарят по човешките права към Съвета на Европа изрази загриженост от високото равнище на расизъм и нетърпимост срещу различни групи, включително бежанци, кандидати за убежище и мигранти, които са особено уязвими за насилие и тормоз.

 

Престъпленията от омраза срещу роми, мюсюлмани, евреи и други етнически и религиозни

малцинства продължиха да се третират по-скоро като хулигански актове, вместо да бъдат разглеждани от правосъдието като престъпления от расистка и ксенофобска омраза, подчертава организацията.

 

Национални и международни организации, включително Европейският комитет за предотвратяване на изтезанията и Комисарят по човешките права към Съвета на Европа, разкритикуваха съдебната система за непълнолетни закононарушители като неадекватна и призоваха тя да бъде изцяло реформирана, посочва докладът.

 

Правителствата пренебрегват защитата на човешките права

 

Наблюдава се коварна тенденция на подкопаване на човешките права в резултат на това, че правителствата преднамерено атакуват, не финансират в достатъчна степен или пренебрегват институциите, създадени да защитават правата ни, предупреждава "Амнести интернешънъл" в годишния си доклад за състоянието на правата на човека по света.

 

Правата на човека се нарушават на практика по цял свят.

 

"Амнести" призовава правителствата да оказват политическа подкрепа и да финансират изцяло съществуващите системи за утвърждаване на международното право и да защитават правата на хората.

 

Нарушения срещу правата на човека миналата година са били извършвани от Венецуела до Египет, от Демократична република Конго до Китай, каза Шети в доклада за положението с човешките права в 160 страни и територии през 2015 г.

 

Прокудените от дома си хора миналата година са били над 60 милиона души, много от тях - от години. Най-малко 30 държави са принудили незаконно бежанци да се връщат в родината си, където биха били застрашени, сочи документът, цитиран от БТА.

 

Въоръжени групировки са извършвали посегателства върху човешките права в поне 36 страни. Военни престъпления и други нарушения на обичайното военно право са извършени в най-малко 19 страни.

 

Най-малко 122 страни са прибягвали до мъчения или друго малтретиране на хора. Най-малко 156 правозащитници са умрели в затвора или са били убити, се казва в доклада.

 

Поне 113 държави са ограничавали своеволно свободата на словото или на печата. Най-малко 61 са страните, в които има политически затворници. Поне 55 процента от страните са водили несправедливи съдебни процеси, посочва той.

 

Един от най-потресаващите примери за страни, обърнали гръб на хора, търсещи убежище, са Мианма и Бангладеш, които допуснаха хиляди хора, станали жертва на трафиканти, да бедстват без храна и вода в морето. Стотици умряха от глад и жажда, докато страните в района "си играеха с тях на пинг-понг", посочва "Амнести".

 

Организацията разкритикува Европа, и най-вече Унгария, за реакцията на миграционната криза. С изключение на Германия, справянето с кризата е плачевно, отбеляза тя.

"Да не може Европа, най-богатият съюз в света, да се погрижи за основните права на някои от най-преследваните хора в света, е позор", каза генералният секретар на "Амнести". Той призова светът да намери законни и достойни начини да осигури на бежанците безопасност и подчерта, че 1,2 милиона души трябва да бъдат разселени неотложно.

 

Близо половината от пристигналите в Европа миналата година са сирийци. "Амнести"осъди избиването в Сирия на хиляди цивилни при безразборни атаки с варелни бомби и друго оръжие и разкритикува продължителната обсада на населени места и блокирането на международната хуманитарна помощ за гладуващите.

 

Организацията порица също Саудитска Арабия за извършените военни престъпления при бомбардировките в Йемен и за възпрепятстването на оглавено от ООН разследване на нарушенията на всички страни в конфликта.

 

В доклада си "Амнести" отбелязва, че има и някои постижения в областта на човешките права през годината - през 2015 г. Мадагаскар, Фиджи и Суринам са премахнали смъртната присъда, а през 2016 г. се очаква това да направи и Монголия. Някои страни са подели национални кампании за премахване на детските бракове или са приели закони за признаване на еднополовите връзки.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?