Амнести интернешънъл критикува ООН заради безследно изчезналите в Косово

Амнести интернешънъл критикува неуспеха на Мисията на ООН в Косово /ЮНМИК/ да проведе разследване за отвлечените и безследно изчезнали лица в Косово, главно сърби, след конфликта от 1998-99 г., предаде АФП, като се позовава на доклад на правозащитната организация, публикуван във вторник.

Фактът, че ЮНМИК не проведе разследване за деяния, представляващи системни и мащабни нападения срещу цивилни, дори престъпления срещу човечеството, допринесе за климата на безнаказаност, който надделява в Косово, посочи в съобщение Сян Джоунс, отговорен представител на неправителствената организация.

Докладът на Амнести интернешънъл се базира на резултатите от група, създадена от ЮНМИК, за проучване на жалби от лица, които твърдят, че техните права са били нарушени. Подадени са близо 150 жалби, в които се твърди, че ЮНМИК не е провела разследване на отвличанията, основно на сърби от Косово.

В много случаи ЮНМИК не бе в състояние да докаже, че е било проведено разследване, уточнява Амнести. Според неправителствената организация Мисията на ООН в Косово не е успяла да разследва и случаите на изчезване на албанци в Косово.

Минаха години и все още не се знае какво се е случило с мнозинството от лицата от двата лагера, които изчезнаха, докато техните близки продължават да очакват да бъде раздадено правосъдие, посочва Амнести.

Организацията призовава да се осветли съдбата на изчезналите лица от всички общности в Косово, да се изправят пред правосъдието предполагаемите извършители на военни престъпления и престъпления срещу човечеството, и да се предоставят обезщетения на семействата на жертвите. Само тогава раните от миналото ще могат да започнат да зарастват, изтъква Амнести.

Съдбата на 1700 лица, обявени за изчезнали по време на конфликта между силите на югославския президент Слободан Милошевич и косовските албански бунтовници, все още е неизвестна. Конфликтът отне живота на близо 13 000 души, главно косовски албанци.

Споделяне

Още от Балкани

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?