"Амнести интернешънъл" няма да спазва унгарския закон за НПО

"Амнести интернешънъл" няма да спазва унгарския закон за НПО

Правозащитната организация "Амнести интернешънъл" заяви, че се присъединява към бойкота на новите унгарски правила за задължително регистриране на финансираните от чужбина граждански организации, предаде Асошиейтед прес.

Според правителството на Виктор Орбан законът, влязъл в сила в сряда, има за цел да повиши прозрачността. Критиците на закона го смятат за опит за подтискане на несъгласните.

"Амнести интернешънъл" има намерение да оспори репресивния нов унгарски закон за неправителствените организации в съда, и няма никакво намерение да го спазва, докато не бъдат изчерпани всички останали средства", заяви директорът на унгарския клон на неправителствената организация Джулия Иван.

Според закона групите, получаващи над 26 200 долара годишно от чужбина ще трябва да се регистрират пред съда в срок от 15 дни и да включват информация, че са финансирани от чужбина, в повечето си онлайн и печатни публикации.

Законът, приет по-рано тази месец, отразява конфликта между премиера Виктор Орбан и американския финансист от унгарски произход Джордж Сорос, отбелязва АП. Идеалът на Сорос за едно "отворено общество" противоречи на желанието на Орбан да превърне Унгария в "нелиберална държава". Фондациите "Отворено общество" на Сорос подкрепят някои от засегнатите от закона неправителствени организации, включително Унгарския хелзинкски комитет и "Трансперънси интернешънъл".

Споделяне

Още от Европа