Амнести интернешънъл обвини британските войски в Ирак за убийства на цивилни

В момент, когато скандалът с малтретиране на иракски затворници от страна на американски и британски войници се разраства, правозащитната организация Амнести Интернешънъл обяви, че британските войски, които контролират южен Ирак, са убили десетки невинни цивилни граждани.

Британски войници са убили цивилни иракчани, които не са представлявали никаква опасност, сред които и осемгодишно момиченце, а в много от тези случаи британската армия не е предприела разследване, се твърди в доклад на Амнести интернешънъл, публикуван в Лондон. Британските сили са замесени в убийството на 37 цивилни в Ирак след 1 май 2003 година, официалната дата на края на войната.

Според доклада британски войници са откривали огън и са убивали цивилни иракчани в Южен Ирак при обстоятелства, при които не са били ни най-малко застрашени. В случаите, когато е било извършено разследване, британската военна полиция е дала съвсем оскъдна информация, а в някои случаи никаква, на семействата на жертвите.

Амнести интернешънъл цитира конкретно осем случая на безпричинни убийства, като акцентира върху този с осемгодишната Ханан Салех Матруд, която била убита с куршум в корема в град Кармат Али на 21 август 2003 година от британски патрул. В писмо до семейството на момиченцето, цитирано в доклада, британската армия признава, че един войник стрелял, за да разпръсне група, която замервала патрула с камъни. Британски войник е завел детето в болница, но на другия ден то починало от раните си.

Семейството на Ханан отрича, че убийството е станало при подобни обстоятелства. Свидетели твърдят, че войникът внезапно открил огън по момиченцето, което било на 60-70 метра от колата на патрула.

Министерството на отбраната заяви, че запознато с доклада на Амнести интернешънъл, но не е било в състояние да проучи в детайли всички обвинения.

Говорител на министерството заяви пред АП, че ведомството гледа сериозно на задълженията, произтичащи от международното право и придава голямо значение на случаите на незачитане на човешките права, независимо от обстоятелствата.

Амнести също така критикува процедурите на разследване в британската армия, като казва, че решенията дали са се разследват убийства на цивилни отнемат твърде дълго време. Освен това разследванията трябва да бъдат по- открити, смята правозащитната организация.

В доклада се отправят критики и към затруднените процедури, по които иракски семейства могат да претендират за компенсации при смърт на техни близки. На семействата често не се дава информация къде да подадат необходимите документи, а понякога им се подава погрешна информация, като например, че отговорността за компенсациите ще е на новото иракско правителство.

В доклада се описват случаи на политически и "морални" убийства, извършвани от въоръжени групировки в администрираната от Великобритания зона.

Десетки членове на бившата управляваща партия Баас, собственици на магазини за алкохол, видеокасети и музика, са били убивани често посред бял ден, но срещу нападателите не било предприемано нищо.

Британските сили и иракската полиция носят отговорност, че не са предотвратили подобни убийства, че не са преследвали и наказали извършителите, пише в доклада.

Амнести призовава британските власти да установят цивилен контрол върху разследването на всички съмнителни убийства на иракски граждани, извършени от британски войници.

Докладът на правозащитната организация е базиран на информация, събрана от нейни сътрудници през февруари и март.

Споделяне

Още от Свят