Амнести интернешънъл обвини сирийския режим във военни престъпления край Дамаск

Амнести интернешънъл обвини сирийския режим във военни престъпления край Дамаск

Сирийското правителство извършва военни престъпления срещу жителите на Източна Гута - обсаден бунтовнически район близо до Дамаск, където страданията на цивилните се влошават от интензивни бомбардировки, заяви Амнести интернешънъл, цитирана от Франс прес.

Около 163 000 души под обсада се борят за оцеляване в този район, се казва в публикуван в сряда доклад на правозащитната организация, в който сирийското правителство е обвинено, че използва глада като оръжие за водене на война.

Амнести осъжда и извършваните в тази зона нарушения от бунтовническата група "Армия на исляма", която лишава цивилните от храна и извършва отвличания, своеволни арести и безогледни бомбардировки.

Източна Гута, разположена източно от сирийската столица, от две години е обсадена от правителствени войски. Хуманитарната ситуация е тежка, храната и водата са оскъдни. Освен това районът редовно е подлаган на въздушни удари от режима.

"Всекидневието на мнозина е дълга поредица от трудности и страдания", заяви Саид Бумедуха, заместник-директор на програмата за Близкия изток и Северна Африка в Амнести интернешънъл.

"С многократното бомбардиране на гъсто населени зони в поредица от преки, безогледни и ожесточени атаки и с незаконното обсаждане на цивилни, сирийските правителствени сили са извършили военни престъпления и проявяват ужасяващо презрение към живота на цивилните в Източна Гута", добави той.

В първото шестмесечие на тази година Амнести е регистрирала най-малко 50 нападения на режима, в които са убити около 500 цивилни.

"Времето и мястото на тези атаки изглеждат целенасочено подбрани за нанасяне на максимални щети и загуби сред цивилните. Силите на сирийското правителство се опитват да потопят населението в терор", заяви Бумедуха.

Амнести критикува и "Армията на исляма", бунтовническа милиция в Източна Гута.
Според доклада, местните жители обвиняват тази групировка, че не им дава достъп до храна и стои зад отвличания и своеволни арести.

"Повсеместните нарушения на сирийското правителство не оправдават достойното за съжаление поведение на "Армията на исляма", която също е извършвала безогледни нападения, не е защитавала цивилните и ги е лишавала от достъп до храна и медицински грижи", се казва в доклада.

Амнести отново призова да се разреши неограничен хуманитарен достъп в Сирия, а Международният наказателен съд да вземе отношение по събитията в страната.

Амнести прикани Съвета за сигурност на ООН "спешно да наложи целенасочени санкции срещу всички страни по конфликта в Сирия, които са отговорни за военни престъпления и престъпления срещу човечеството, както и оръжейно ембарго срещу сирийското правителство", отбелязва ДПА.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?