"Амнести интернешънъл": Проблемът с медиите в България се задълбочава

"Амнести интернешънъл": Проблемът с медиите в България се задълбочава

Ситуацията със свободата на медиите и свободата на събирания в България се е влошила през изминалата година. Това констатира международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" в годишния си доклад, който бе публикуван в сряда и цитиран от БТА.

Според организацията журналисти, които са разследвали организираната престъпност и корупцията в страната, са били изложени на силен политически и прокурорски натиск под формата на заплахи и сплашвания.

Комисарят по правата на човека към Съвета на Европа нарече тези действия "неприемливи" и прикани властите да разследват нападенията, напомня "Амнести интернешънъл".

Организацията припомня и септемврийския доклад за върховенството на закона в ЕС, изготвен от Европейската комисия. В него се изразяваше сериозна загриженост заради липсата на прозрачност в собствеността на медиите. Докладът отбелязваше, че част от медиите са уязвими за политическо влияние.

България е на 111-о място измежду 180 държави в Индекса за свобода са медиите по света на "Репортери без граници". Това е последното място сред страните от ЕС.

"Амнести интернешънъл" напомня за сблъсъците по време на Великото народно възстание на 2 септември. Организацията казва в доклада си, че десетки граждани, включително журналисти и полицаи, са били ранени, а стотици са арестувани.

Неправителствената организация констатира, че домашното насилие остава широко разпространено и в значителна степен не се съобщава за него. Според организации за правата на жените пандемията е влошила положението, но това е валидно за много други страни. Най-малко осем жени са били убити от партньорите си през двата месеца на национален локдаун от март до май2020 година.

Специалният докладчик на ООН за насилието срещу жени е приканил България да промени Наказателния си кодекс, за да включи извършването на изнасилване при липса на съгласие и това изрично да се отнася за изнасилване при съпрузи.

Пандемията е изострила и ширещата се дискриминация срещу ромите, пише организацията. Между март и май местните власти в редица грасове наложиха специален пропускателен режим, включително задължително карантиниране на всички жителина определени места, което бе прилагано непропроционално само върху населените предимно с роми квартали. Карантината бе прилагана от въоръжени полицаи, които поставяха заграждения по улиците и не допускаха хората да напускат местообитанията си.

В хомофобска атака в Пловдив през септември група млади футболни запалянковци нападнаха физически и нараниха няколко тийнейджъри, някои на по 14 години, които възприели като ЛГБТИ. Смята се, че нападателите са искали "да прочистят" центъра на града от ЛГБТИ хора, пише в доклада на "Амнести".

Според изследване на Агенцията на ЕС за фундаменталните права над 70 на сто от хората от ЛГБТИ в България се чувстват принудени да крият своята сексуална ориентация, а 40 процента избягват определени места от опасение да не бъдат нападнати.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?