Амнести интернешънъл разкритикува Румъния за положението в психиатриите

Правозащитната организация Амнести интернешънъл остро разкритикува отношението към пациентите в румънските психиатрични заведения.

В специален доклад организацията отбелязва, че много от тях са в болници против желанието им и в момента нямат право да търсят по съдебен път освобождаването си, тъй като правителството отлага приложението на закона за принудителното психиатрично лечение.

Като цяло докладът описва условията в румънските психиатрични заведения като "плачевни".

Амнести интернешънъл посочва, че прилаганата практика в румънските психиатрии е в нарушение на човешките права и на професионалните норми.

Кореспондентката на Би Би Си в Брюксел отбелязва, че докладът е нов удар за румънските надежди страната да влезе в Европейския съюз заедно с България през 2007 година. Брюксел вече предупреди Румъния, че не успява да се справи с корупцията и не е осигурила независимостта на съдебната система.

Според доклада на Амнести интернешънъл, пациентите често са държани при ужасни условия в румънските психиатрични болници, като някои от тях трябва да делят легло с други пациенти, за да се стоплят.

Румънското правителство вече разпореди инспекция на всички психиатрични заведения след предишен доклад на Амнести интернешънъл, който установи, че 18 души са починали от студ и глад в болница в южната част на страната.

В новия доклад организацията призовава ЕС да гарантира, че финансовата помощ, предоставена на Румъния за подобряване на здравната система, се използва при пълно зачитане правата на пациентите.

Би Би Си припомня, че под натиска на ЕС Румъния силно ограничи броя на децата, държани в държавни заведения. Амнести интернешънъл обаче посочва, че много от тях просто са преместени в психиатрични болници, където обикновено остават до края на живота си.

През 1970-те години Румъния беше единствената източноевропейска страна, която, като Съветския съюз, затваряше политически затворници в психиатриите.

Правозащитниците твърдят, че много от лекарите, въвлечени в тези машинации, все още стоят на постовете си.

Румъния не е изолиран случай. Преди две години Амнести интернешънъл установи, че положението в психиатричните болници в България е сходно с това в Румъния.

На критики бяха подложени също Чехия, Словакия и Словения, припомня Би Би Си.

Още от Балкани

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?