"Амнести интернешънъл": Русия може би бавно убива Навални (Обновена)

Администрацията на Джо Байдън също е "обезпокоена" за здравето на опозиционера

Алексей Навални

Условията на живот на руския опозиционен лидер Алексей Навални в наказателната колония се равняват на изтезание и е възможно бавно да го убиват, смятат от правозащитната организация "Амнести интернешънъл".

Навални е лишаван от сън и няма достъп до лекар, на който може да се довери, посочват от организацията.

"Възможно е Русия, руските власти, да го поставят в положение на бавна смърт и да се стремят да прикрият какво се случва с него", каза генералният секретар на организацията Аниес Каламар за Ройтерс преди публикуването на годишния ѝ доклад.

"Руските власти очевидно нарушават правата му. Те вече се опитаха да го убият, а сега го държат в затвор и го подлагат на условия, които се равняват на изтезание", каза тя, имайки предвид отравянето на Навални с невротоксично вещество миналата година.

Администрацията на американския президент Джо Байдън също заяви, че е "обезпокоена" от съобщенията, че здравето на руския опозиционен лидер Алексей Навални сериозно се влошава в затвора.

"Ние сме обезпокоени от съобщенията, че здравето на г-н Навални се влошава", заяви прессекретарят на Белия дом Джен Псаки и добави, че Вашингтон смята присъдата на Навални за "политически мотивирана и груба несправедливост".

Миналата седмица 44-годишният Навални обяви, че започва гладна стачка, защото смята, че властите на наказателната колония отказват да му осигурят подходящо лечение за силните му болки в гърба и краката.

Навални обаче е дал отрицателна проба за новия коронавирус, съобщи адвокатката му Олга Михайлова и уточни, че му е направен и втори тест, предаде Ройтерс.

Опозиционерът, който е на 44 г. и е един от най-видните критици на руския президент Владимир Путин, бе осъден миналия месец на около две години и половина в наказателна колония по дело за финансови злоупотреби.

Той изтърпява присъдата си в колония №2 в град Покров, Владимирска област, известна с тежките условия.

Преди това той стана жертва на отравяне през август м. г, за което обвинява Кремъл, който отрича всякакво участие. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят