"Амнести интернешънъл" се изказа в защита на БХК

В писмо до българските власти правозащитната организация "Амнести интернешънъл" изрази днес загриженост във връзка с твърдения, че правоохранителните органи не са се намесили, за да предотвратят словесни нападки, обиди и заплахи за разправа, отправени към Българския хелзинкски комитет по време на митинг на 12 септември, организиран от крайнодясна партия и завършил пред централата на БХК.

"Амнести интернешънъл" призовава българския министър на вътрешните работи и началника на софийската полиция да осигурят щателно, независимо и експедитивно разследване на твърденията, включително да проучат мерките за сигурност, взети от полицията за митинга, така че да се установят пропуските и да се вземат необходимите мерки за поправяне на нередностите.

Организация апелира също главният прокурор и началникът на полицията в София да гарантират, че достоверните съобщения за престъпно поведение срещу БХК или техни гости, се разследват бързо и надлежно.

"Амнести" призовава властите да предприемат необходимите действия, за да гарантират възможността неправителствените организации, включително БХК, да вършат работата си без да се страхуват от тормоз и сплашване.

Проявата на 12 септември протече под формата на автомобилно шествие под лозунга "Да забраним БХК" и беше организиран от крайнодясната политическа партия "Български национален съюз - Нова демокрация" (БНС-НД) и групата във Фейсбук "Движение за закрила на Отечеството" в рамките на започналата предизборна кампания.

Споделяне

Още от България