“Амнести интернешънъл” споменава българските медици в годишния си доклад

“Амнести интернешънъл” споменава процеса срещу петте български медицински сестри в Либия в оповестения във вторник годишен доклад за човешките права.

В документа международната правозащитна организация припомня накратко основните факти по делото.

Либийският върховен съд отмени през декември миналата година смъртните присъди срещу българките и палестинския лекар, издадени по обвинения в умишлено заразяване със СПИН на 426 деца в болницата в Бенгази.

Организацията припомня, че неведнъж както тя, така и българското правителство и много други страни са отправили критики за слабостите в процеса срещу шестимата медици.

Базираната в Лондон правозащитна организация обръща внимание, че в Либия продължава да се прилага смъртно наказание, въпреки че ръководителят на страната Муамар Кадафи се е обявил против него.

Не е ясно колко смъртни присъди са издадени и изпълнени през миналата година, отбелязва “Амнести интернешънъл”. Тя припомня, че най-малко шестима чужденци - двама турци и четирима египтяни, са били екзекутирани в Либия през юли.

Същевременно в доклада си правозащитната организация критикува България заради дискриминацията срещу ромите, лошото отношение на полицаи към задържани и условията в домовете за хора с психически проблеми.

В годишния си доклад организацията посочва, че България е постигнала известен напредък в спазването на човешките права, опитвайки се да изпълни критериите за членство в ЕС, предвидено за 2007 г. Положени са усилия за зачитане на правата на заподозрените, за пресичане на трафика на хора и за гарантиране на правото на здравеопазване.

В годишния доклад, публикуван през октомври, ЕК обаче изрази загриженост заради лошото третиране на задържани от представители на закона, заради дискриминацията на ромите и заради условията на живот на хората с психически проблеми, отбелязва “Амнести интернешънъл”.

В доклада, който обхваща периода януари-декември 2005 г., се припомня, че Европейският съд за правата на човека е осъдил  България по няколко случая за нарушаване на правото на свобода и сигурност, правото на съдебен процес в разумен срок и правото на честен процес.

Продължават сведенията за малтретиране на задържани от представители на закона, изтъква организацията. Тя припомня за смъртта на 38-годишния Юлиян Кръстев, пребит от сержант от полицията във Варна на 16 април 2005 г., както и за смъртта на Ангел Димитров – Чората при полицейска операция през ноември м.г. в Благоевград.

Вътрешното министерство публично пое отговорност за действията на полицаите, а шефът на благоевградската полиция подаде оставка, но прокуратурата обяви, че няма доказателства за съдебно преследване, се посочва в доклада на “Амнести”.

В него се цитират твърдения на Международната хелзинкска федерация за правата на човека за лошите условия в няколко затвора и по-специално в Пловдив и Нова Загора. България е разкритикувана заради липсата на ефективни механизми за реагиране на оплаквания за малтретиране и насилие между затворници, както и за лошите медицински грижи в затворите.

Като друг проблем е посочена дискриминацията на ромите. “Амнести интернешънъл” отбелязва, че ромската общност става най-често жертва на полицейско насилие и дискриминация. Припомня се, че Голямата камара на Европейския съд в Страсбург е потвърдила присъда срещу България за убийството на двама ромски младежи от военната полиция през 1996 г., както и за решението на благоевградски съд от юни срещу собственик на ресторант, отказал да обслужи група роми.

Принудителното изселване на роми в София също е посочено като пример за проблемите, с които се сблъсква ромската общност. В документа са разгледани два случая, при които роми са били принудени да напуснат построените от тях нелегални гета в столицата. Отбелязва че, се властите не са им предложили компенсации, нито са им предоставили алтернативни варианти за живеене.

В доклада е включено и решението на софийски съд от октомври м.г. срещу сегрегацията в училищата. Това е историческо решение за българските роми, които са изправени пред дискриминация в много сфери на обществения живот, включително образованието и пазара на труда, посочва правозащитната организация.

В доклада “Амнести интернешънъл” отделя внимание и на ситуацията в домовете за настаняване на хора с психически проблеми. В документа се изтъква, че условията и грижите в някои от домовете не отговарят на международните стандарти, а хората там не са защитени ефективно от физически и психически тормоз.

Припомня се смъртта на 24-годишния Ивайло Вакарелски в Държавната психиатрична болница в Карлуково, както и за оправдателната присъда на трима служители на персонала от дома в Джурково, обвинени за смъртта на 13 деца от хипотермия, недохранване и белодробни заболявания между декември 1996 г. и март 1997 г.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?