"Амнести интернешънъл" упрекна ЕС, че се брани като "крепост" от сирийски бежанци

"Амнести интернешънъл" обвини европейските страни, че изграждат "крепост", за да се бранят от притока на сирийски бежанци, и че са готови да приемат само "нищожно малък брой", предаде Франс прес.

"ЕС претърпя плачевен провал в ролята на убежище за бежанците, изгубили всичко освен живота си", заяви в комюнике генералният секретар на правозащитната организация Салил Шети. Според него "като цяло европейските лидери трябва да наведат засрамено глави".

Страните членки на ЕС предложиха да отворят вратите си за близо 12 хил. от най-застрашените бежанци, идващи от Сирия - т.е. само за 0,5 процента от общо 2,3 милиона, избягали от страната, твърдят правозащитниците и критикуват "барикадите на крепостта Европа".

Те определят Германия като "най-щедрата страна", ангажирала се да приеме 10 хил. бежанци - 80 на сто от ангажимента на ЕС. Франция обаче предлага 500 места - 0,02 процента от общия брой на избягалите от Сирия. Осемнайсет страни от ЕС, включително Великобритания и Италия, не са предложили нито едно място, заявява организацията със седалище в Лондон.

Според нея, независимо че ЕС е предложил 12 хиляди места, в общността вече са влезли и са поискали убежище близо 55 хил. сирийски бежанци.

"Амнести интернешънъл" критикува действията на гръцката полиция и бреговата охрана, съпроводени понякога с насилие, и "окаяните" понякога условия за настаняване като в България, добавя АФП.

”В България бежанци живеят в окаяни условия във фургони, порутени сгради и палатки”, се казва в доклад на "Амнести Интернешънъл", цитиран от БНР.

Организацията посочва, че за съжаление много от тези, които са рискували живота си, за да стигнат дотук, или са връщани обратно, или задържани в истински жалки условия с недостатъчно храна, вода и медицински грижи.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?