Амнести призовава за отмяна на посещението на Орбан в мемориал на Холокоста

Виктор Орбан

Амнести интернешънъл призова днес за отмяна на планираното посещение на унгарския премиер Виктор Орбан в Мемориала на Холокоста "Яд Вашем" в Ерусалим.


Международната правозащитна организация обвини Орбан, който ще посети Израел на 18-20 юли, че е антисемит "на ръба на отричането на Холокоста", който насърчава закони срещу различни малцинства, евреи и политическата опозиция.


Амнести призова за протести, ако предвидената визита не бъде отменена.


Орбан, който оглавява консервативно-националистически блок в родината си, беше обвинен в антисемитизъм за нападките си срещу Джордж Сорос, роден в Унгария бизнесмен от еврейски произход, който подкрепя левичарски каузи.


Премиерът нарече миналата година сътрудничеството на Унгария с нацистка Германия "престъпление", по време на среща с израелския премиер Бенямин Нетаняху, за разлика от предишни изявления, които бяха иронизирани като исторически ревизионизъм.


Премиерът беше преизбран през април с голяма мнозинство за трети мандат. Той агитира за твърд отпор на нехристиянската миграция, строги мерки срещу бежанците и мигрантите, и е в честа конфронтация с ЕС, особено в областта на защитата на търсещите убежище.


Въпреки обвиненията в антисемитизъм, премиерите Виктор Орбан и Бенямин Нетаняху намериха обща кауза, отправяйки остри нападки срещу Сорос и противопоставяйки се на мигрантите, търсещите убежище.

Споделяне

Още от Европа

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?