Амнистия за 81 000 престъпления

Прокуратурата е спряла 81 000 дела през тази година. От тях едва 1000 са с известен извършител. Това съобщи в понеделник зам.-главният прокурор Валери Първанов. Държавното обвинение отчита лек спад при разкриваемостта за миналата година. Цифрите показват, че са разкрити 48 % от престъпленията.

Тези 48 процента обаче се постигат благодарение на огромния брой дела за шофиране в пияно състояние и за катастрофи, при които разкриваемостта е около 100%. Първанов призна, че без тези дела процентът на разкриваемост ще падне на 17-18.

Сред виновните за ниската разкриваемост, зам.-главният прокурор посочи не само органите на досъдебното производство, но и всички граждани, които отказват да съдействат. "В 19 век сме по обработване на местопроизшествията. Една година чакаме за резултати от ДНК-експертизи, а вещите лица трябва да бъдат по-подробни в заключенията си", допълни Първанов.

Половината от делата приключват със споразумение, а 10 на сто при съкратена съдебна процедура, показва още статистиката.

Едва една трета от всички осъдени влизат в затвора - това са 8891 души. Според Първанов и тази бройка създава проблеми, защото ако спазва европейските стандартни, България трябва да има два пъти по-малко лишени от свобода при този капацитет от сгради, с които разполага.

Освен това от 1 януари 2011 г. страната ни трябва да прибере българите, осъдени в държави членки на Европейския съюз. Според Първанов са около 2000-3000 лица и само те могат да напълнят затворите.

Първанов се оплака и от сега действащия Наказателния кодекс, в който 74 процента от текстовете предвиждат глоба като наказание. Заради това трябва да се помисли въпросните разпоредби да бъдат прехвърлени в различни устройствени закони.

Заместник-главният прокурор повтори изразената вече подкрепа на институцията за създаването на специализиран съд. Според него полемиката по темата е твърде голяма. Идеята на управляващите не е за извънреден и специален съд, посочи той. Според говорителя на главния прокурор Борисов Велчев - Стелиана Кожухарова, специализиран съд и сега има и това е Софийският градски съд. Валери Първанов заяви, че разследването срещу бившия премиер Сергей Станишев се бави заради назначените експертизи. Общо 90 на сто от документите, които се "разхождат" с гриф "Секретно", не съдържат информация от такъв тип, каза той. Първанов добави, че прокурорите са зависими от експертите и няма как да не ги чакат, а и не могат и да препират, защото може да бъде получен отказ или специалистите да започнат да си правят отводи.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?