Амнистия за над 8 500 затворници в Мианма

Амнистия за над 8 500 затворници в Мианма

Властите в Мианма –бивша Бирма,  са амнистирали 8585 затворници в чест на стартиралия пореден етап от разработката на конституцията на страната и взнак на сътрудничество с ООН и международната общност. Това съобщи въввторник АП, позовавайки се на местния вестник The Myanma Ahlin.

Остава неясно обаче има сред освободените монаси и граждански лица, които бяха задържани по време на масовите протести в края на септември.

По думите на представители на опозиционната Национална лига за демокрация, сред освободените има и десетки политически затворници, които са били задържани около септемврийските събития.

Конституционният комитет на Мианма възобнови своята работа в понеделник. Той разработва поредната глава от основния закон на базата на директиви, разработени на общонационално събрание.Почти всички негови делегати са подбрани от военната хунта, уточнява Асошиейтед прес.

Съгласно директивите, военната власт трябва да запази значителното си влияние над политиката на страната. Бъдещата конституция ще забранява на поставената под домашен арест опозиционна лидерка Аун Сан Су Чжи да заема държавен пост. На нея ѝ беше забранено да участва  в  разработването на основния закон.

В същото време в САЩ един от лидерите на Международната организация на бирманските монаси Ашин Наяка заяви, че духовните лица се готвят за поредното "кърваво противопоставяне" на военната власт, ако световната общественост не застави генералите да проведат демократични реформи в страната, предаде АФП.

Наяка бе изслушан пред американската комисия по свободата на вероизповеданията, където увери, че хунтата  разрушава традиционния монашески живот, като по нейна заповед се извършват масови арести и убийства на духовни лица.

В края на септември в най-големия град на бивша Бирма Янгон се състояха многохилядни демонстрации срещу военния режим в страната. Протестиращите настояваха за освобождаването на политическите затворници и провеждането на демократически реформи. 30 хил. будистки монаси участваха в шествията, които бяха разпръснати със сила и 10 души загинаха при стълкновенията.

Споделяне

Още от Свят