Амнистия за недекларираните приходи предлагат от БСК

В обращение са близо 9 млрд. лв. недекларирани доходи на работещите в страната, съобщи в понеделник председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев. Делът на сивия сектор у нас е между 32-34 на сто и с всяка година се увеличава. По данни на БСК, икономическият ръст не е 6,5 на сто, както отчита официалната статистика, а около 8%.

От камарата твърдят, че делът на сивата икономика се формира основно от фактури и платежни документи, които фирмите не издават, от занижаване на цените при продажбата на акции и активи. Строителството, недвижимите имоти, туризмът и услугите са секторите, в които недекларираните средства заемат най-голям дял, сочат експертните проучвания на браншовата организация.

БСК предлага амнистия за укриването на реалните доходи, като част от мерките за преодоляване на сивата икономика в страната.  Коректните работници ще бъдат защитени от уволнение, а от работодателите ще бъдат задължени да изплатят пълния размер на осигуровките. Ако обаче укриват реалните си доходи, служителите да бъдат глобявани, предлагат още от камарата.

Работодателите смятат, че и в момента глобите за данъчни измами, които по различните закони варират от 50 до 2500 лв., са достатъчни, но не се прилагат ефективно. Според тях няма нужда за това нарушение да се носи наказателна отговорност.

Според експертите от БСК, резултатът от амнистията на недекларираните доходи може да донесе около 3 млрд. лв. повече в осигурителната система.

По думите на Данев предложението вече е оформено във вид на законопроект, който се ползва с одобрението на депутатите от икономическата комисия в парламента.

В края на февруари социалният министър Емилия Масларова и синдикатите също настояха за строги мерки срещу осигуряването на по-ниски от реалните заплати, включително и със затвор. От КНСБ смятат, че отговорността трябва да е поравно разпределена между работодателя и работника.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?