Амнистията за сбирките ще е ясна в края на март

Амнистията за сбирките ще е ясна в края на март

Министърът на културата Стефан Данаилов (БСП) предизвика недоволство сред депутатите от парламентарната комисия по култура, след като не предостави никаква конкретна информация по подготвяния законопроект за паметниците на културата. В сряда той бе поканен на изслушване по темата и информира единствено, че първото обсъждане на “суровия” вариант на законопроекта ще се проведе на 28 март.

Представителите на министерството бяха толкова лаконични за философията на готвения проект, че реално не стана ясно в каква посока ще е бъдещото законодателство по отношение на собствеността на античните движими и недвижими паметници на културата. Не стана ясно дали управляващите са склонни да предложат амнистия за частните колекционери, каквато идея лансира президентът Първанов преди две години, и как ще се регламентира по-нататък тази дейност.

Според депутата от ДСБ Атанас Атанасов, идеята на министерството е да бъдат освободени от отговорност собствениците на частни колекции с антични предмети. По думите му, тези колекции са незаконно придобити, според действащото законодателство. Той уточни, че притежаването на паметници на културата от частни лица е един от класическите механизми за “пране на пари”, известен не само в България.

Депутатите от всички парламентарни групи в комисията бяха единодушни, че липсата на регламентация за собствеността на паметниците на културата е в основата на всички проблеми, които се дискутират сега – частни колекции, иманярските мафии, ограбването на музеи и изнасянето на антики зад границите на страната. 

Новата нормативна уредба ще засегне проблемите с регистрацията на частните колекции с антики, съществуването на частни музеи и режима за търговия с такива антични предмети. Министърът на културата съобщи, че две работни групи подготвят текстовете на новото законодателство и изчете списъка с имената.

Как е избиран съставът на работната група, защото в списъка има имена на хора от бившата Държавна сигурност, попита о.з ген. Атанас Атанасов, бивш шеф на контраразузнаването. Стефан Данаилов изрази огромно учудване от тази информация и попита кои, според Атанасов, са имената на шпионите.

Депутатът от ДСБ Николай Михайлов каза, че поканените да изработят новата нормативна уредба специалисти принадлежат към кръга на тези, които имат какво да губят и логично - какво да защитават - по отношение на частните колекции. Той изрази учудване, че председателят на парламентарната комисия Нина Чилова (НДСВ) не е била поканена да участва в разработването на бъдещото законодателство.

За министър Стефан Данаилов обаче спорът се структурира по следния начин – консервативен ли да бъде законът или не. Неговото лично становище било той да бъде и двете, но това бил най-трудно постижимият вариант. Той помоли депутатите да оставят коментарите върху философията на бъдещия законопроект след първото обсъждане на 28 март, защото едва тогава щели да се изяснят обществените нагласи.

Народните представители обаче бяха толкова активни с предложения към неизвестния все още законопроект, че министър Стефан Данаилов попита председателя на комисията дали ще се правят два паралелни закона.

По текстовете на новата нормативна уредба се работи от 3-4 месеца, въпреки че по график този закон е бил планиран за следващата година, информира  Данаилов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?