Амстердам ограничава продажбата на марихуана близо до училища

Амстердам ограничава продажбата на марихуана близо до  училища
Държавният съвет на Холандия разреши днес на Амстердам да ограничи работното време на намиращите се близо до училища кафенета, в които се предлагат леки наркотици, съобщи Франс прес.
 
"Съдът на Амстердам постанови, че кметът има правото да ограничава работното време на кофишоповете" - "решение, което трябва да бъде потвърдено", заяви Държавният съвет.
 
Най-висшата инстанция за административно правораздаване в Холандия подкрепи по този начин желанието на кметството да направи така, че тези заведения да не са толкова видими за учениците.
 
Кафенетата, които продават канабис и се намират в радиус от 250 метра от училища, вече нямат право да работят от 7.30 ч., както бе досега, а чак от 18 ч. Те ще могат да работят до 1 ч.а след полунощ.
Собственици на такива кафенета, които са свръхпопулярни сред туристите, обжалваха тази разпоредба в съда.
 
Потвърждавайки съдебното решение, постановено на първа инстанция, Държавният съвет даде на кметството на Амстердам свобода в кампанията срещу кофишоповете в близост до учебни заведения.
 
В Холандия продажбата на малки количества канабис - под пет грама на човек - бе декриминализирана през 1976 г. и в момента този наркотик се продава легално в около 600 кафенета в страната. 
Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?