Ана Караиванова най-вероятно се завръща като заместник-правосъден министър

Ана Караиванова

Главният съдебен инспектор Ана Караиванова е почти сигурен заместник-министър на правосъдието, след като управляващите успеят да изберат неин заместник в съдебния инспекторат, научи Mediapool от сигурни източници в съдебната система и управляващото мнозинство. Тя вече беше зам.-министър в правосъдното министерство, когато в края на 2007 година с протекцията на БСП беше избрана за шеф на съдебния инспекторат

От БСП твърдят, че тя се справя добре с партийната повеля. От средите на левицата разкриват, че назначението на Караиванова в правосъдното министерство не е 100 сигурно, но е твърде вероятно. Те я описват като доказано лоялен и добре подготвен юрист

Ана Караиванова е начело на съдебния инспекторат, въпреки че мандатът ѝ официално изтече на 31 декември миналата година. Причината е, че предишното Народното събрание се провали в опита да намери консенсусен кандидат, който да събере необходимите 160 гласа в своя полза, за да бъде избран за позицията.

През декември миналата година ГЕРБ замислиха да издигат за неин заместник Георги Шопов, член на предишния Висш съдебен съвет. В крайна сметка тогавашните управляващи се отказаха заради липсата на подкрепа от опозицията и противоречивата личност на Шопов.

От ГЕРБ сериозно обмисляха да издигнат и тогавашния заместник-правосъден министър Деница Вълкова, която не е особено известна с постиженията си като съдия в Бургас. БСП и ДПС обаче блокираха и този опит да се съберат 160 гласа, за да се избере главен съдебен инспектор.

Сега новата управляващата коалиция е в подобно на ГЕРБ положение, защото дори с гласовете на "Атака" няма как да бъдат събрани необходимите 160 гласа. С бойкота на ГЕРБ обаче на този етап единствената възможност да се избере главен съдебен инспектор е да се промени конституцията.

По време на управлението на Караиванова инспекторатът успя донякъде да помогне за ускоряване на съдебните процеси, както и за увеличение на броя наказания за провинили се магистрати. За тази си дейност органът бе на два пъти похвален в докладите на Европейската комисия. В същото време обаче върху институцията бяха хвърлени обвинения за саморазправа основно със столичните съдии.

Инспекторатът изигра ключова роля в скандала около делото "Софийски имоти", в който бе замесен председателят на Софийския градски съд Владимира Янева. Действията на главния съдебен инспектор Ана Караиванова и бившият ВСС в крайна сметка доведоха до реабилитирането на Янева и уволнението на неудобния за управляващите съдия Мирослава Тодорова.

Удар върху имиджа на инспектората нанесе и работата му по изготвяне на кадрови досиета за кандидатите за членове на ВСС през миналата година. От справките на органа стана видно, че всички съдии в София са бавили дела, а тези, които работят в провинцията, са били безупречни. Впоследствие се разбра, че това не отговаря на истината.

Споделяне

Още по темата

Още от България