Анализът за V и VІ блок на "Козлодуй" поскъпна до 15 млн. евро

Забавеният договор с френско-руския консорциум ще бъде сключен след Великден

Машинната зала на VІ блок АЕЦ "Козлодуй"

Забавеният договор с френско-руския консорциум, който трябва да оцени остатъчния ресурс на V и VІ блок на АЕЦ "Козлодуй" и да предложи програма за тяхната модернизация, ще бъде сключен след Великденските празници.

За консултантските услуги ядреният оператор ще плати 15 млн. евро, което е в пъти повече от размера на обявената през март 2011 г. поръчка за 2.3 млн. лв. Това научи Mediapool от източници, близки до преговорите по договора с обединението между френската "Електрисите де Франс" и руската "Росенергоатом".

Консорциумът, който обедини всички първоначално проявили интерес към конкурса седем чужди и осем български компании, трябва в продължение на 18 месеца да анализира състоянието на V и VІ блок на АЕЦ "Козлодуй". Заедно с това трябва да набележи мерки за удължаването с 15-20 години на изтичащите през 2017 и 2019 г. лицензии на двата реактора.

Договорът с консултанта трябваше да бъде сключен през август 2011 г., но заради тежките преговори по предложената цена и тромавите процедури по одобрението на договора в бордовете на компаниите изпълнителки, това се проточва до края на март 2012 г.

При подписване на контракта след седмица консорциумът ще има време до ноември 2013 г. да предложи програма за модернизация на двата блока, така че да продължи тяхната експлоатация. Така АЕЦ "Козлодуй" ще хване на косъм срока за внасяне в Агенцията за ядрено регулиране на заявлението за удължаване на живота на V блок, който е четири години преди изтичането на лиценза на 31 октомври 2017 г.

По груби оценки необходимите инвестиции за удължаване на експлоатационния срок на двата реактора с 20 години, възлизат на около 200 млн. евро. Обявените през миналата година от предишния директор на АЕЦ "Козлодуй" Костадин Димитров разчети бяха далеч по-скромните 100 млн. лв.

Намерението за удължаване на живота на двата реактора бе обявено през есента на 2010 г., а в последно време този проект бе сочен като по-важен за България, отколкото изграждане на новата ядрена мощност край Белене. Според оценки на бившия министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, а и на наследника му Делян Добрев, това е по-добрият вариант за гарантиране на производството на енергия от евтините V и VI реактор, вместо от значително по-скъпата АЕЦ "Белене".

Според експерти обаче вложените в обновяването на двата реактора средства при всички положения ще доведе до оскъпяване на производството от ядрената централа, която в момента е най-евтиният източник на енергия у нас с цена от 45 лв/МВтч електроенергия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?