Анализатор: Данъчната система у нас е несправедлива

Това е една от причините 17.5% от работещите да са в сивия сектор

Руслан Стефанов

България трябва да проведе дебат за справедливостта на данъчната система. В момента хората у нас крият доходи не толкова заради размера на ставките, които са ниски, колкото заради усещането за несправедливливост на данъчната система. Проблемът е в това, че тежестта се стоварва по-силно върху хората с по-ниски доходи.

Тази теза разви в петък анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) Руслан Стефанов по време на конференция на тема "Сивата икономика и недекларираната заетост в Европа: нови тенденции и политики за противодействие". На форума ЦИД представи проучване, изготвено за Инициативата за развитие и интегритет на Югоизточна Европа.

В допълнение проф. Колин Уилямс от Университета в Шефилд, който също взе участие в конференцията, заяви, че трябва да се търси решение на причините, довели до недекларираната заетост, а не да се борим с последиците.

"Най-характерно за България е, че хората не работят изцяло в сивата икономика, а декларират само една част от доходите си, а останалото получават "на ръка", коментира пред БТА проф. Уилямс. По думите му това не е изцяло неформална заетост и поради това е много трудно да бъде открита.

Според проф. Уилямс хората не разбират връзката между данъците, които плащат, и обществените услуги, които получават. Това изисква информационна кампания за образоване на гражданите, както и промени в държавните институции, посочи той, и допълни, че хората трябва да имат усещането, че получават нещо реално срещу своите данъци.

От изследването на ЦИД на практика излиза, че сивият сектор на пазара на труда у нас е доста по-нисък в сравнение с общоприетите представи.

Около 17.5% от работещите у нас през 2016 г. са заети в сивия сектор. Това включва както хората, които работят без трудов договор, така и тези, които получават заплата в плик, тоест сума извън официално записаната в договора, посочи Стефанов.

По думите му България е в сравнително по-добра позиция по този показател в сравнение със страните от Западните Балкани, които все още не са членове на ЕС. В същото време работещите в сивия сектор у нас са доста повече в сравнение с много от европейските държави.

Според проучването делът на заетите в скрития сектор в Югоизточна Европа и Турция през 2016 г. варира между 20%, каквато е ситуацията в Хърватия и Македония, до около 80% в Косово.
Стефанов каза още, че наетите без трудов договор у нас обикновено са много малко - около 1-2%.

Един от основните проблеми както в България, така и в Югоизточна Европа е липсата на доверие в институциите. Друга причина за укриване на доходи, дори в страни с ниски данъчни ставки като Македония и България, е именно усещането, че по-бедните са натоварени с по-голяма данъчна и осигурителна тежест. От тази гледна точка според Стефанов един от най-важните дебати, който ще се води в страната ни, е за справедливостта на данъчната система.

В конференцията на ЦИД взеха участие експерти от региона, евродепутатът Георги Пирински, президентът на КНСБ Пламен Димитров, представители на институции, синдикати, работодателски организации.

Споделяне
Още от Бизнес

Как оценявате изявите на главния прокурор в Twitter?