Анализатор: Данъчната система у нас е несправедлива

Това е една от причините 17.5% от работещите да са в сивия сектор

Руслан Стефанов

България трябва да проведе дебат за справедливостта на данъчната система. В момента хората у нас крият доходи не толкова заради размера на ставките, които са ниски, колкото заради усещането за несправедливливост на данъчната система. Проблемът е в това, че тежестта се стоварва по-силно върху хората с по-ниски доходи.

Тази теза разви в петък анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) Руслан Стефанов по време на конференция на тема "Сивата икономика и недекларираната заетост в Европа: нови тенденции и политики за противодействие". На форума ЦИД представи проучване, изготвено за Инициативата за развитие и интегритет на Югоизточна Европа.

В допълнение проф. Колин Уилямс от Университета в Шефилд, който също взе участие в конференцията, заяви, че трябва да се търси решение на причините, довели до недекларираната заетост, а не да се борим с последиците.

"Най-характерно за България е, че хората не работят изцяло в сивата икономика, а декларират само една част от доходите си, а останалото получават "на ръка", коментира пред БТА проф. Уилямс. По думите му това не е изцяло неформална заетост и поради това е много трудно да бъде открита.

Според проф. Уилямс хората не разбират връзката между данъците, които плащат, и обществените услуги, които получават. Това изисква информационна кампания за образоване на гражданите, както и промени в държавните институции, посочи той, и допълни, че хората трябва да имат усещането, че получават нещо реално срещу своите данъци.

От изследването на ЦИД на практика излиза, че сивият сектор на пазара на труда у нас е доста по-нисък в сравнение с общоприетите представи.

Около 17.5% от работещите у нас през 2016 г. са заети в сивия сектор. Това включва както хората, които работят без трудов договор, така и тези, които получават заплата в плик, тоест сума извън официално записаната в договора, посочи Стефанов.

По думите му България е в сравнително по-добра позиция по този показател в сравнение със страните от Западните Балкани, които все още не са членове на ЕС. В същото време работещите в сивия сектор у нас са доста повече в сравнение с много от европейските държави.

Според проучването делът на заетите в скрития сектор в Югоизточна Европа и Турция през 2016 г. варира между 20%, каквато е ситуацията в Хърватия и Македония, до около 80% в Косово.
Стефанов каза още, че наетите без трудов договор у нас обикновено са много малко - около 1-2%.

Един от основните проблеми както в България, така и в Югоизточна Европа е липсата на доверие в институциите. Друга причина за укриване на доходи, дори в страни с ниски данъчни ставки като Македония и България, е именно усещането, че по-бедните са натоварени с по-голяма данъчна и осигурителна тежест. От тази гледна точка според Стефанов един от най-важните дебати, който ще се води в страната ни, е за справедливостта на данъчната система.

В конференцията на ЦИД взеха участие експерти от региона, евродепутатът Георги Пирински, президентът на КНСБ Пламен Димитров, представители на институции, синдикати, работодателски организации.

Споделяне

Още от Бизнес