Анализатори: Десните имат по-голям потенциал, но ако са заедно

Всички се опитваха да убият дясното, за да го оглавят, смята Първан Симеонов

Снимка: БГНЕС

Партиите от т.нар. автентична десница имат по-голям потенциал, но при условие, че са заедно и успеят да създадат стабилни структури и ясни послания към избирателите. Това коментираха социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитровa и политологът от "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов в понеделник пред Mediapool.

Десните избиратели остават непредставени в 44-то Народно събрание, след като претендиращите за вота им коалиции "Реформаторски блок-Глас народен", "Да, България" и "Нова Република" останаха под чертата и всяка от тях получи по около 3%.

На изборите през 2014 г. новоучреденият тогава Реформаторски блок получи доверието на 291 000 избиратели. Сега общият брой гласове на "Да, България", "Нова република" и преформатирания Реформаторския блок са около 296 000. Това повдига въпроса дали заедно или поотделно десните могат да надхвърлят котата "300 хиляди" гласа.

Според Боряна Димитрова това е потенциалът на десните в условия на разделение. Тя коментира, че математическият сбор е добра ориентация, но не е единствената.

"Върху избирателите влияят много фактори. Усещането за разделение, желанието да защитят гласа си и да се попречи на евентуална победа на ГЕРБ. Поради тази причина в последната седмица от кампанията много традиционни десни избиратели се преориентираха към ГЕРБ", казва Димитрова.

Само една и то нова партия ще взема субсидия, десните остават без държавни пари

Само една от партиите, които не успяха да минат 4-процентовата бариера за влизане в парламента, ще получи субсидия. Става дума за партия "Възраждане", която е събрала подкрепа от 1.08%.

Условието за получаване на субсидия за партията е за нея да са гласували над 1% от избирателите.

Всички останали политически сили, които досега взимаха субсидии, на сегашните избори са се явили в коалиции и поради тази причина няма да получат държавни средства. Освен това, според разпоредбите в Закона за политическите партии, те ще трябва да се лишат и от предоставените им от държавата имоти.

Още

По думите ѝ в условия на една обединена десница, нещата са щели да изглеждат по съвсем друг начин. Боряна Димитрова смята, че за резултата на десните на тези избори много е повлиял и начинът, по който Реформаторският блок е изглеждал в предишния парламент.

"Начинът, по който бе конструирана групата им, как подредиха политическите си приоритети, как се държаха министрите им в кабинета, сякаш без връзка едни и с други... Ако десницата се обедини и придобие друг облик, то и нейният потенциал вероятно ще надхвърли сегашния сбор. Те ще могат да адресират своите послания към новото поколение, възможно е да започнат да отнемат гласове от ГЕРБ. Но това няма как да стане за месец или два. Нужно е време", коментира Боряна Димитрова пред Mediapool.

Тя напомни, че в политиката нищо не е вечно или предопределено.

"Виждате флуктуациите в БСП. На тези избори те имат два пъти повече гласове, отколкото на предишните. След това пак може да се върнат на изходна точка", коментира Димитрова. Според нея, за да се увеличи потенциалът на десните, те трябва да покажат зрялост.

Социлогът допълни, че смяната на поколенията е възможност пред десницата. "Преди години младото поколение бе дезинтересирано от политиката. Сега се показва обръщане на тази тенденция. Много образовани млади българи успяват бързо да сформират групи по интереси – европейска интеграция, правата на българите в ЕС, екология, образование... Младите се вълнуват много повече. Има възвръщане на политическото през различни каузи и се търсят партии, които да изразяват тези хора. Десницата има възможност да стъпи в местата, където се намират тези хора, защото те не са представени в този парламент. Но за тази цел десницата трябва да се промени", каза Боряна Димитрова.

Потенциалът няма как да е много по-голям

Ако са заедно, десните биха имали по-голям потенциал, но той няма как да е много по-голям от това, смята Първан Симеонов от "Галъп интернешенъл". Според него гласовете за десницата са ограничени поради отсъствието на сериозен слой образовани и независими хора в България, които са способни да погледнат отвъд решаването на непосредствените си битови проблеми.

"Когато мислиш за хляба, няма как да мислиш за съдебната реформа. За съжаление, голяма част от българите мислят за хляба", коментира политологът. Първан Симеонов застъпи тезата, че десницата в общи линии е изпълнила своята реформаторска мисия по време не прехода от тоталитарната държава към либерална демокрация.

"Те свършиха работата си, но не успяха да си намерят нова. Сега се провалят във формулирането на нови послания. От това се възползва ГЕРБ, които са народняшка партия, която можеше със същия успех да бъде лява, ако само ден преди създаването ѝ Борисов беше говорил с някоя лява германска фондация", коментира Първан Симеонов.

По думите му медии, които гравитират около дясното, че са убили шанса на единствената дясна формация с шанс за влизане в парламента – Реформаторския блок.

"През цялото време те внушаваха, че трите десни формации имат еднакъв шанс за влизане в парламента, което не беше така. Единствените с шанс за парламента бяха Реформаторският блок и това беше отчетено не само от "Галъп", но и от "Алфа рисърч" и от другите. Но медиите внушиха, че шансът е равен и те накрая наистина получиха по равно. Случилото с дясното е много жалко като цяло, защото останаха непредставени много смислени хора. В дясното се развиваше една абсурдна политика. Всички се опитваха да убият дясното, за да го оглавят", каза политологът.

Първан Симеонов смята, че в десницата може да получи повече, но само, ако е здрава.

"Политическата история на десницата винаги е включвала красивата наивност и колаборационизмът. Успехът идва, когато тези две страни на дясното работят заедно. Не може да извлечеш духа от тялото и да разчиташ на нещо. Политиката е прагматично занимание", каза в заключение той.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2017