Анализатори допускат дълбоки конфликти в левицата заради Румен Радев

Иво Инджов и Юрий Асланов

Наложената силово кандидатура на бившия шеф на военната авиация ген. Румен Радев може да доведе до дълбоки вътрешни конфликти БСП, а самата му кандидатура първо трябва да бъде наложена сред левия електорат и едва тогава да търси периферни гласове. Това стана ясно от анализите на близките до социалистите социолог Юрий Асланов и полог Иво Инджов.

Ръководството на БСП ще трябва да се бори по време на кампанията със слуховете относно това чия кандидатура е ген. Румен Радев. А това отваря втори фронт – "вътрешен, което е неприятно за всяка една кампания", прогнозира пред БНР в петък социологът и член на ръководството на социалистите Юрий Асланов, който подаде оставка от Изпълнителното бюро.

"Случващото се е ехо от наскоро приключилия конгрес, на който се извърши смяната на ръководството и това ехо остави партията разделена и ще продължи вероятно до изборите. Ще затихне при евентуална победа на кандидата на левицата или ще се трансформира в по-голямо напрежение след изборите при загуба. Това може да доведе и до смяна на ръководството", прогнозира още Асланов.

Той пожела да напусне ръководството на БСП след поредица вътрешнопартийни спречквания за номинацията на формацията за президентския вот. По неофициална информация Асланов и другият подал оставка - Костадин Паскалев, са настоявали кандидат-президентът на БСП да не е наложения от АБВ Румен Радев, а омбудсманът Мая Манолова.

Колегата му политолог Иво Инджов от Института за модерна политика, чийто шеф издигна също Манолова за президент, обяви, че не е оптимист за кандидатурата на ген. Румен Радев, защото трябвало името му да се популяризира най-напред в кръга на левите и центристки настроените избиратели. Пред БНР той добави, че заради начина на издигането на кандидатурата си Радев ще трябва да убеждава, че това не е резултат от някакъв сценарий.

"Единствено ГЕРБ може да си позволи лукса в последния момент да извади много известна личност и да прави избори, без да се налага да популяризира кандидатурата. Въпросителните около ген. Радев идват не от личността му", допълни в анализа си Инджов:

По думите му остава горчивият привкус, че тази кандидатура е предварително договорена, че тя е наложена от върховете на двете формации. "Горчив привкус не толкова за задкулисие, а за целенасочена линия на ръководството, най-вече на БСП, за налагане на тази кандидатура.

Докато в АБВ кандидатурата на Радев е била почти еднолично одобрена, в БСП нещата стоят по-драматично, защото кандидат със сравнително малко номинации се оказва фаворит на ръководството", посочи политологът:

Според него възниква въпросът защо бе разиграна тази фасадна вътрешнопартийна демокрация, след като и кандидати със 174 номинации и кандидати с 19 номинации имаха еднаква тежест при селекцията?

"Рано е да се отговори дали кандидатурата на Румен Радев е печеливша, но безспорно предимството на този етап е на страната на ГЕРБ, а на ген. Радев се разчита за привличането на хора от широката лява периферия и центристи, а също така на умерено мислещи патриоти и десни избиратели", смята той.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?