Анализатори: Кристалина Георгиева може да промени играта за ООН

Според Огнян Минчев арогантният натиск на Москва има много големи шансове за успех

Анализатори: Кристалина Георгиева може да промени играта за ООН
Българският еврокомисар Кристалина Георгиева има шансове да стане новият генерален секретар на ООН и ако се включи в кампанията, това ще промени много неща, но за да има кандидатурата ѝ успех, задължително трябва да бъде подкрепена от правителството. Това коментираха международни анализатори в момент, когато премиерът Бойко Борисов обяви, че продължава да подкрепя кандидатурата на Ирина Бокова поне до 26 септември, когато е следващият неофициален вот в Съвета за сигурност на ООН. 
 
Американският експерт по въпросите на ООН Ричард Гоуън коментира пред БНР, че въпреки проведената от генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова много щателна кампания, изглежда, че за нея няма отворен път към победата. 
 
"Тя получи само 7 насърчителни гласа в последното гласуване, докато Гутериш (бел.ред. кандидатът на Португалия) получи 12. Минимумът е 9 положителни гласа. Разбираме, че Русия лобира много силно за Бокова, която е техен фаворит, но изглежда САЩ, Великобритания и други западни държави са силно против нея. Боя се, че дори ако оставим настрана въпроса дали Георгиева ще влезе в надпреварата, шансовете на Бокова да спечели са твърде слаби", посочи Гоуън. 
 
Той добави, че Кристалина Георгиева е потенциален кандидат с много добри квалификации от Европейския съюз и Световната банка и, ако влезе в кампанията, ще се променят много неща.
 
Преди повече от месец Гоуън коментира, че  Великобритания почти сигурно ще наложи вето върху кандидатурата на Ирина Бокова за шеф на ООН. Това бе публично известно още преди кабинетът "Борисов" да ѝ издигне кандидатурата, но въпреки това премиерът се ангажира с Бокова. 
 
Георгиева има европейска подкрепа, но трябва да бъде официално издигната 
 
Авторитетно издание "Политико" допълва коментарите по темата, като съобщава, че Георгиева има подкрепата на няколко страни от ЕС, включително Унгария, Полша и Латвия. 
 
"Петима души, запознати с процеса, казват, че германският канцлер Ангела Меркел е събирала подкрепа за кандидатурата на Георгиева на срещата на върха на Г-20 в началото на месеца", според източници на "Политико". Други известни фигури, които поддържат кандидатурата на Георгиева, са бившите еврокомисари и министри Ема Бонино от Италия и Нели Крус от Холандия", пише базираното в Брюксел издание в статия под заглавие “България обмисля Кристалина Георгиева за пост в ООН“.
 
Досега Полша не бе споменавана сред страните, които одобряват подобна номинация. В понеделник вечерта зад българката застана и Андрула Василиу - бивш еврокомисар по въпросите на образованието, културата и младежта.
 
"Политико" посочва, че премиерът Борисов ще трябва да застане зад Георгиева, ако иска тя да има някакви шансове в състезанието, защото Китай е заявил, че не одобрява кандидати, които не са издигнати от собствените им страни.
 
След почти две години неформално лобиране Ирина Бокова остава в средата след всяко от неофициалните гласувания досега и това отслабвало вероятността да победи Антонио Гутериш, казват поддържниците на Георгиева.
 
Португалецът води във всеки от четирите вота досега, но десетки държави настояват най-после жена да оглави ООН и по неписано правило би трябвало кандидатът да е от Източна Европа.
 
Огнян Минчев: Натискът на Москва е изключително мощен и арогантен 
 
Политологът Огнян Минчев коментира от своя страна, че правителството е било "подложено на арогантен натиск" да номинира Бокова и демонстрира слабост и нерешителност.  
 
Правителството на Борисов подкрепи кандидатурата на Бокова след силен натиск от партията на бившия президент Георги Първанов – АБВ. Кабинетът обаче предпочете да не излиза със собствено решение, а да се позова на такова, взето от правителството на Пламен Орешарски. 
 
Минчев коментира още, че зад потенциалната кандидатура на Кристалина Георгиева стоят ключови фактори в ЕС.
 
"От друга страна, натискът, който могат да оказват върху България от Москва, винаги е бил изключително арогантен, изключително мощен. И сега, когато трябва да плащаме тези два реактора, очевидно е, че той има много по-големи шансове за успех", посочи Минчев пред БНР. 
 
"За съжаление, две кандидатури на две българки, които сами по себе си са изключително позитивни личности, интелигентни и с възможности, стават жертва на тази институционална слабост на българското правителство и на бруталния начин, по който различни международни фактори се опитват да въздействат върху решенията му", добави той. 
 
Според него вариантът "Георгиева“ остава предпочитан вариант за "значими международни фактори“, предимно от ЕС, и е считана за удачна кандидатура.
 
Даниел Смилов от Центъра за либерални стратетии допълни, че има "доста условия" за смяна на българската кандидатура: "Все пак има доста условия за една такава маневра. България е в уникална ситуация. Ние имахме две кандидатки, които бяха изключително силни. Като че ли Бокова достигна тавана на доверие и трудно ще се изправи срещу силен кандидат като Гутереш. Последните гласувания определено не са в нейна полза".
 
Ненужен епизод 
 
Политологът от левия спектър доц. Иво Инджов определи като добро решението на правителство да продължи да подкрепя Ирина Бокова като единствен официален кандидат. Според него така "разсейва всички съмнения, че има пукнатина в българската позиция и че е възможно да се издигне втори кандидат в лицето на еврокомисар Кристалина Георгиева".
 
"Със сигурност е имало някакви задкулисни опити за смяна на българския кандидат. Неслучайно има германо-руски дипломатически конфликт по този повод. Неслучайно в България отново се заговори, че е възможно да бъде кандидатирана Кристалина Георгиева, а и тя не отхвърли тази възможност категорично", посочи той пред БНР. 
 
Любомир Иванов от Атлантическия клуб, чийто председател Соломон Паси лобира за Бокова, определи случая като "ненужен епизод“ и изрази надежда решението да е окончателно. 
 
"Чудя се кой е толкова голям българофил, че иска българки да оглавяват едновременно две световни организации – ООН и ЮНЕСКО. По-скоро не ми изглежда сериозно. Става въпрос за интереси за прекарване на друг кандидат -  става въпрос не да се издигне по-силен български кандидат, напротив искат той да бъде оттеглен, именно защото имат опасения, че той има реални шансове", каза още Иванов. 
Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?